Hlavní obsah

Šéf britského zahraničního výboru pro Novinky: NATO musí po Vrběticích táhnout za jeden provaz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn/Praha

Konzervativní poslanec a předseda zahraničního výboru britské sněmovny Tom Tugendhat se v exkluzivním rozhovoru pro Novinky zastal postupu české vlády v souvislosti s útokem agentů GRU ve Vrběticích. Západ musí snížit úroveň vztahů s Ruskem, evropské státy přece nemohou sloužit jako zastávky pro zločinné útoky, apeluje Tugendhat.

Foto: Profimedia.cz

Předseda zahraničního výboru britské sněmovny Tom Tugendhat

Článek

„Útok na Vrbětice je součástí vzorce násilí, který jsme mohli vidět ve Spojeném království, Černé hoře nebo Estonsku. Z toho důvodu musíme v NATO táhnout za jeden provaz a spolu s dalšími spojenci vznést jasná obvinění proti těm, kteří tyto trestné činy spáchali,” uvedl pro Novinky Tugendhat.

„Vyzval jsem k snížení úrovně vztahů s Ruskem, velvyslanectví v Evropě přece nemůžou sloužit pouze jako zastávky zločinných útoků,” podivuje se Tugendhat.

Putin: Rusko tvrdě odpoví na provokace

Evropa

Právě Severoatlantická aliance je podle něj klíčem k řešení sporu. „NATO je srdcem naší společné obrany. Všichni moc dobře víme, že jediným způsobem, jak se ubránit, je spolupracovat,” upozorňuje.

Bývalý voják, který mimo jiné pracoval na operacích války v Iráku a Afghánistánu, již v minulých dnech navrhoval, aby všechny státy NATO v rámci solidarity vyhostily ruské velvyslance. Útok ruských agentů GRU na muniční sklad ve Vrběticích považuje Tugendhat za jasný útok na člena NATO.

„Jestli tohle nebyl akt válečné povahy, pak mám problém s tím pochopit, co by za něj mělo být považováno,“ uvedl už o víkendu pro televizi Sky News.

Diplomatická krize

Vzájemné vztahy České republiky a Ruska nabraly rychlý spád od sobotního večera, kdy česká vláda oznámila, že bezpečnostní složky našly důkazy o zapojení ruských tajných služeb do explozí muničního skladu ve Vrběticích z roku 2014, které si vyžádaly dva mrtvé a miliardovou škodu.

Křest ohněm. Jednání s ruským velvyslancem má vést čerstvě jmenovaný ministr Kulhánek

Domácí

Česko v reakci vypovědělo 18 ruských diplomatů, kteří byli identifikováni jako pracovníci ruských zpravodajských služeb.

Moskva obratem vyhostila 20 českých členů české diplomatické mise včetně zástupce velvyslance, čímž české velvyslanectví v Rusku fakticky paralyzovala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám