Hlavní obsah

Sebevrah z izraelského autobusu měl na těle 50 kg výbušnin

BBC, Lenka Hloušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÉM

Již 15 mrtvých a 40 zraněných, z toho 15 vážně, potvrdily izraelské úřady po středečním výbuchu autobusu v přístavním městě Haifa. Cestujícími byli převážně studenti z nedaleké univerzity. Podle izraelských zdrojů je atentát dílem dalšího palestinského sebevraha. Policie tvrdí, že útočník měl na těle připevněno 50 kg výbušniny.

Foto: Ilustrační foto
Článek

Linkový autobus číslo 37 explodoval ve 14:17 hodin (13:17 SEČ) na třídě Sderot Moriah nedaleko zastávky u čtvrti Carmel, která je kvůli obchodnímu středisku vyhledávaným místem obyvatel Haify.Vůz se po odpálení nálože na sebevrahově těle několikrát obrátil.

Na ulici ležela roztrhaná těla

"Slyšel jsem výbuch. Následně jsem se snažil otočit ve směru rány, jestli je někdo zraněn. Nic jsem ale neviděl kvůli kouři z hořících trosek," vypověděl pro Armádní rádio řidič autobusu Marwan Damouni, jehož záchranáři převezli s lehčími zraněními do nemocnice.¨

Místo po útoku podle svědků připomínalo natáčení hororu. "Je to otřesný obrázek. Všude jsou rozesetá těla. Všichni křičí. Autobus navíc hoří a znesnadňuje záchranářům přístup ke zraněným ležícím kolem něj," popsal situaci hned po atentátu reportér zdejšího rádia Eran Zinger.  

Izrael již oznámil, že za dnešní útok uspořádá tradiční vojenskou odvetu.

Poslední sebevražedný atentát palestinských radikálů ochromil další izraelské město, Tel Aviv, před téměř dvěma měsíci. Tehdy tu zahynulo 23 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám