Hlavní obsah

Saúdové si kupují Chášukdžího děti štědrým odškodným

Právo, brw

Domy za miliony a štědré měsíční apanáže v desítkách tisíc dolarů přiřkly saúdskoarabské úřady čtyřem dětem zavražděného novináře Džamála Chášukdžího. Podle listu The Washington Post (WP) jsou tyto „krvavé peníze“ součástí úsilí Rijádu odškodnit Chášukdžího rodinu a zároveň si zajistit „zdrženlivé vyjadřování dětí o vraždě jejich otce v Istanbulu“.

Foto: Fethi Belaid, ČTK/AP

Saúdský král Salmán

Článek

Rezidence se nacházejí v saúdské Džiddě považované za jedno z nejbohatších měst na Blízkém východě.

Každá z nich má hodnotu kolem čtyř milionů dolarů (zhruba 92 mil. Kč) a měsíční apanáž pro každé z dětí činí podle dobře informovaného zdroje deset tisíc dolarů.

Dvěma synům a dvěma dcerám je přiřkl sám král Salmán, jehož syn, korunní princ Muhammad bin Salmán, je podle americké CIA za Chášukdžího smrt odpovědný.

Podle jednoho ze zasvěcených saúdských úředníků jsou tyto „dárky“ součástí „běžné praxe v monarchii, která se snaží odškodňovat pozůstalé po obětech zločinu či přírodních katastrof“.

Da Vinci jako trest

Chášukdžího rodina se jejich přijetím prý nezavazuje k mlčení: „Taková podpora je součástí našich zvyků a kultury. Není vázána na nic jiného.“ V Saúdské Arábii v současnosti žije jen Chášukdžího nejstarší syn Saláh, který je v Džiddě bankéřem. Jeho tři sourozenci pobývají v USA a darované domy podle listu plánují prodat.

Foto: Reuters

Džamál Chášukdží

Synové zavražděného novináře Saláh a Abdalláh se podle listu zaměřili na maximalizaci odškodného, které rodina získá. Abdalláh několik týdnů po otcově smrti řekl svým právním poradcům, že by chtěl potrestat královský dvůr tím, že půjde po nejcennějším majetku, který má.

„Chci třeba da Vinciho,“ řekl s odkazem na obraz renesančního mistra, který korunní princ koupil v roce 2017 za 450 milionů dolarů.

Reklama

Výběr článků

Načítám