Hlavní obsah

Šaron: Slib daný USA neublížit Arafatovi již neplatí

JERUZALÉM

Slib daný Spojeným státům, že palestinskému vůdci Jásiru Arafatovi nebude ublíženo, již neplatí. Uvedl to izraelský premiér Ariel Šaron v rozhovoru pro izraelský armádní rozhlas zveřejněném v pondělí. Podle něj jsou Arafat i vůdce libanonského militantního hnutí Hizballáh potenciálními terči atentátu.

Článek

Šaron se podobně vyjádřil již v pátek, když prohlásil, že Arafat nemá žádné záruky na život. USA na to reagovaly výzvou, aby izraelské vedení nechalo šéfa palestinské samosprávy na pokoji. V dnešním interview Šaron podotkl, že před třemi lety sice slíbil americkému prezidentovi Georgi Bushovi, že Jeruzalém Arafatovi neublíží, ale od té doby se okolnosti změnily.

"S Arafatem se tehdy na celém světě jednalo privilegovaně. Dnes je USA i všem ostatním jasné, kdo Arafat je," poznamenal Šaron. Izraelské jednotky 22. dubna zabily zakladatele a duchovního vůdce palestinského hnutí Hamas šajcha Ahmada Jasína a izraelští představitelé slíbili podobný konec všem dalším, kteří organizují či provádějí útoky proti Izraeli.

Na dotaz izraelského armádního rozhlasu, zda to znamená, že možnými terči jsou i Arafat a vůdce Hizballáhu šajch Hasan Nasralláh, Šaron odvětil: "Kdokoli usiluje o zabíjení Židů, kdokoli vysílá vrahy, aby zabíjeli Židy, se musí bát smrti." Jeruzalém viní Arafata, že nejen ignoruje existenci násilných extremistických skupin operujících na palestinských územích, ale také aktivně vyzývá k protiizraelským útokům. Nasralláh minulý týden varoval, že Hizballáh pomůže Hamasu pomstít Jasínovu smrt.

Šaron v dnes vysílaném rozhovoru pro rozhlas rovněž vůbec poprvé řekl, že židovské osady v pásmu Gazy, které mají být podle jeho plánu vystěhovány, nebudou zničeny. Izrael si podle něj chce nechat tamní nemovitosti ocenit mezinárodními organizacemi a již tuto otázku předložil Světové bance.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám