Hlavní obsah

Šaron a Mafdal jdou do koalice - palestinský stát nebude

– JERUZALÉM

Pravicová strana Likud izraelského premiéra Ariela Šarona uzavřela koaliční dohodu s Národní náboženskou stranou (Mafdal) hájící především zájmy židovských osadníků na okupovaných palestinských územích. Uvedla to v neděli AFP s odvoláním na představitele obou stran. Naděje na mírový proces a vznik samostatného palestinského státu mizí v dálavách.

Foto: Jiří Částka

Ewa Farna na koncertu před libereckou radnicí.

Článek

Podle armádního rozhlasu se tak Šaron prakticky vzdal myšlenky na vytvoření velké koalice se Stranou práce. Šaronova schůzka s jejím předsedou Amramem Micnou plánovaná na sobotní večer byla zrušena.

Židovské osady se budou rozšiřovat

Likud a Mafdal se mimo jiné dohodly, že nová koaliční vláda bude osady na palestinských územích rozšiřovat v souladu s přirozeným růstem jejich židovské populace. V programu nového kabinetu také nebude zmínka o vzniku samostatného palestinského státu, ba ani o procesu směřujícímu k jeho vzniku.

Podle armádního rozhlasu Mafdal obdržela dokonce právo všemi prostředky bránit vytvoření palestinského státu. Šéf náboženské strany Effi Eitam řekl, že sdílí s Šaronem stejný záporný názor k ambicím Palestinců vytvořit vlastní stát. Zdůraznil, že otázka sama o sobě není aktuální, neboť by se Palestinci museli nejprve vzdát podpory terorismu, reformovat samosprávu a zbavit se svého vůdce Jásira Arafata.

Program Mafdalu není pro Stranu práce přijatelný

Strana práce, která podporuje okamžité obnovení izraelsko-palestinských rozhovorů a vyklizení některých židovských osad, vidí podle vyjádření svého mluvčího jednání Šarona se stranou Mafdal jako snížení šance na mírový proces. Strana práce opustila koaliční vyjednávání okamžitě po příchodu Mafdalu.

"Podpisem dohody s ultranacionalistickou stranou si Šaron jasně vybral pravicovou, extrémistickou vládu, která nebude pokračovat v mírovém procesu," prohlásil Abraham Šochat ze Strany práce.

Šaron bojuje o většinu

Šaronova strana Likud v lednových volbách zvítězila se ziskem 38 mandátů ve 120členném parlamentu. Později se spojila se stranou Izrael na vzestupu a má nyní jistých 40 poslanců.

Mafdal je zastoupena šesti zákonodárci.

Likud se předběžně dohodla také se sekulární stranou Šinuj, která má v parlamentu 15 zástupců. To už by stačilo na nadpoloviční většinu 61 poslanců. Šinuj počítá s pěti ministerskými křesly, Mafdal se dvěma.

Reklama

Související témata:

Související články

Šaronův Likud vyhrál volby

Naprostým triumfem skončily úterní předčasné parlamentní volby v Izraeli pro pravicový blok Likud dosavadního premiéra Ariela Šarona. Podle předběžných...

Výběr článků

Načítám