Hlavní obsah

Saakašvili - společný prezidentský kandidát gruzínské opozice

Právo, DPA, hor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TBILISI

Předseda největší gruzínské opoziční strany Národní hnutí Michail Saakašvili bude společným kandidátem gruzínské opozice v prezidentských volbách vypsaných na 4. ledna. Oznámila to ve středu prozatímní prezidentka Gruzie a šéfka druhé nejsilnější opoziční strany Demokraté Nino Burdžanadzeová.

Foto: Ladislav Netopil

Vítězný tým FC Nesyt Hodonín

Článek

"Věříme, že Saakašvili prezidentské volby vyhraje," řekla prezidentka na tiskové konferenci v Tbilisi.

Oznámila, že Národní hnutí a Demokraté chtějí jít společně i do parlamentních voleb. Jejich termín nebyl zatím stanoven, ale předpokládá se, že budou následovat brzy po volbách prezidentských.

Kandidáti dnes a zítra

Saakašvili za prioritu své politiky označil stabilizaci situace v Gruzii a normalizaci vztahů s Ruskem. "Musíme ocenit i pozitivní úlohu ministra zahraničních věcí Ruské federace Igora Ivanova při řešení krize v Gruzii," prohlásil opoziční lídr.

Ústřední volební komise bude přijímat přihlášky kandidátů na úřad gruzínského prezidenta dnes a zítra. Právo navrhnout kandidáta mají politická hnutí či iniciativní skupiny, přičemž navržení kandidatury musí být doloženo nejméně 50 tisíc podpisů voličů.

Ševardnadze chce psát

Po událostech z 23. listopadu, kdy odstoupil dosavadní prezident Eduard Ševardnadze a politickou moc v zemi převzala opozice, naznačily svůj zájem o kandidaturu na prezidenta nejméně tři osobnosti.

Je mezi nimi je bývalý šéf gruzínské státní bezpečnosti Igor Georgadze, který byl v roce 1995 obviněn, že připravoval atentát na odstoupivšího prezidenta Eduarda Ševardnadzeho, a proto musel uprchnout ze země. Dalším je Džumber Patiašvili, šéf strany Ertoba a bývalý gubernátor Imeretie Temur Šašiašvili.

Ševardnadze, který se již nehodlá zabývat aktivní politickou činností, se dnes nakrátko vrátil do sídla svého bývalého a odnesl si odtamtud osobní věci a materiály, podle nichž chce - jak řekl - napsat paměti.

Ekonomické potíže

Gruzii, která je v neutěšené hospodářské situace, je připraven pomoc Mezinárodní měnový fond (MMF). Prohlásil to dnes v Tbilisi jeho představitel v Gruzii Jonathan Dunn. "Chceme spolupracovat jak s prozatímní, tak s budoucí administrativou," prohlásil Dunn pro rozhovoru s Burdžanadzeovou.

Michail Saakašvili

35letý šéf a zakladatel opozičního Národního hnutí (od 2001), absolvoval studium mezinárodních vztahů na univerzitě v Kyjevě a právnické vzdělání si rozšiřoval na univerzitách v New Yorku, Washingtonu (kde získal v roce 1995 doktorát), ve Florencii a v Haagu.

V letech 1995-1998 byl předsedou právního a ústavního výboru parlamentu, 1998-1999 předsedou parlamentní frakce Ševardnadzeho Svazu občanů. V roce 2000 působil jako místopředseda Parlamentního shromáždění Rady Evropy, od října téhož roku byl ministrem spravedlnosti.

V roce 2001 odstoupil na protest proti údajné korupci ve vládních kruzích a proti neschopnosti Ševardnadzeho s ní bojovat.

Kritizuje silný vliv Ruska v Gruzii, zejména údajnou snahu Moskvy posílit kontrolu nad gruzínským trhem s energií. V roce 1997 byl vyhlášen "Mužem Gruzie".

Je ženatý, s manželkou Sandrou (Holanďanka) má osmiletého syna Eduarda.

V období vlády prezidenta Ševardnadzeho MMF prohlašoval, že neposkytne Gruzii úvěry na program proti bídě po dobu, kdy tam budou běžné masová korupce a vyhýbání se daním.

Reklama

Související témata:

Související články

USA podle DPA rozhodly o pádu Ševardnadzeho

V Gruzii prohrál stárnoucí patriarcha Eduard Ševardnadze nejen s opozičním vůdcem Michailem Saakašvilim. V zákulisí sváděly i USA a Rusko zápas o vliv v malé,...

Výběr článků

Načítám