Hlavní obsah

Rumsfeld: povstalce musí porazit Iráčané

Právo, Novinky, CNN, ČTK, roš, kov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON/PRAHA

Porazit povstalce je na iráckých vojácích, nikoli na Američanech. Vojákům USA to v pátek během jednodenní nečekané návštěvy Iráku řekl šéf Pentagonu Donald Rumsfeld. Týž den se v Bagdádu sešel s iráckým vedením a americkými generály.

Foto: archiv Švandovo divadlo

Herečtí protagonisté inscenace Slušný člověk.

Článek

"Odboj musejí porazit Iráčané. Je to jejich země, jejich odpovědnost a jejich povinnost," řekl Rumsfeld s tím, že nelze od Iráčanů očekávat, že si budou počínat jako váleční veteráni, "ale jednou tomu tak bude a bude tomu tak muset být".

Slovy, která navozují budoucí závěr vojenské přítomnosti v Iráku, která již citelně zatěžuje armádu, Národní gardu a jejich zálohy, Rumsfeld slíbil, že vojáci odejdou, jakmile budou Iráčané schopni zajistit bezpečnost: "Koalice bude moci odejít se ctí a vděkem tohoto národa," řekl.

Šéf Pentagonu se ptal Iráčanů na zkušenosti se zabezpečením prvních voleb 30. ledna a zhlédl střelby policejního oddílu. Iráčtí vojáci a policisté jsou nejčastějšími terči útoků povstalců. Jen tento týden jich při atentátech v Bagdádu, Bákubě a Mosulu zahynulo skoro padesát.

Rumsfeld byl v Iráku již sedmkrát, naposledy loni na Štědrý den.

Večer měl přiletět do Mnichova

Včera večer měl Rumsfeld přiletět přímo z Iráku do Mnichova, aby se tam zúčastnil 41. mezinárodní konference o bezpečnosti. Německý kancléř Gerhard Schröder příjezd odřekl, protože od včerejška leží s chřipkou.

Rumsfeld by měl podle informací z kuloárů ale ještě dnes bavorskou metropoli opustit. O jeho účasti na jednání se přitom vedly dohady, protože v Německu na něj podala jedna americká organizace ochránců lidských práv a několik občanů USA trestní oznámení kvůli týrání zajatců v irácké věznici Abú Ghrajb. Německá justice však ve čtvrtek sdělila, že proti Rumsfeldovi nezahájí vyšetřování. Ministr předtím dával najevo, že rozhodnutí o účasti souvisí se žalobou.

Konference, zaměřená na budoucnost NATO, transatlantické vztahy a Blízký východ, začala včera večeří a projevem německého prezidenta Horsta Köhlera. Měl by se jí zúčastnit také generální tajemník OSN Kofi Annan, americká senátorka Hillary Clintonová a kolem 40 ministrů obrany či zahraničí z celého světa.

Bezpečnostní diskusi v luxusním hotelu Bavorský dvůr chrání na čtyři tisíce policistů (o tisíc méně než loni) a pohraničníků. Nebudou připravena vodní děla, protože loni se ukázala zbytečná, řekl podle listu Süddeutsche Zeitung Jens Viering, zástupce mnichovského policejního šéfa.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám