Hlavní obsah

Rozprášení stoupenců al-Kajdy sledovaly televizní kamery

Novinky, Lenka Hloušková, BBC

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BENÁTKY

Pět Maročanů zatčených ve čtvrtek kvůli plánům spáchat v Londýně a Veroně atentát bude vyslýchat i britská MI5, oznámily italské úřady. V domě mužů policie zajistila výbušniny a plány měst. Bezpečnostní akce je ale zpochybňována ochránci lidských práv - poukazují zejména na přítomnost předem přizvaných televizních kamer snímajících celé zatýkání.

Článek

Pětice mužů je podezřelá z vazeb na radikály z al-Kajdá a jiné islámské extremistické skupiny. Policisté je zatkli při čtvrteční, údajně náhodné razii proti nelegálním běžencům v rozpadajícím se statku v severoitalském městě Rovigo. Maročané zde bydleli jako squateři, tj. objekt užívali nezákonně.

Detailní mapy a exploziva

Muži zákona na místě zajistili plány Londýna a podrobné mapy italských měst, např. vojenské základny NATO ve Veroně s připsanými písmeny BXB a katedrálu v Padue označeným B. Podrobné mapy hlavního britského města nebyly, na rozdíl od těch italských, popsány. Policisté našli v objektu rovněž přes jeden kilogram výbušnin typu C4, který použili teroristé loni v říjnu na Bali. Podle jedné verze byla smrtící hmota umístěna v ponožce v prádelně, podle druhé ve dvou plechovkách od piva mimo budovu.

Napojení na britské muslimy

Věk zatčených se pohybuje od 28 do 41 let. Mezi zadrženými je i místní imán, tj. islámský duchovní vůdce komunity. Italské bezpečnostní síly se domnívají, že muži udržovali úzké kontakty s mešitou ve městě Badia Polesine napojené na britské muslimy. Do výslechů podezřelých se proto se souhlasem Říma zapojí i britská služba MI5.

Zátah v přímém přenosu

Itálie začala kvůli čtvrteční akci posilovat ochranu strategických památek v zemi, například věže v Pise. V italských mediích se ale již objevily pochybnosti o tzv."čistosti" zatýkání Maročanů. Novináři zejména zpochybňují tvrzení policie, že šlo o náhodnou razii, neboť úřady předem přizval novináře, kteří mohli sledovat zátah zblízka.

Reklama

Výběr článků

Načítám