Hlavní obsah

Rodiče v Británii podpořili synovu eutanazii, mohou být obviněni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Britská policie zahájila vyšetřování smrti třiadvacetiletého Daniela Jamese ze Sinton Green v severní Anglii, který 12. září spáchal ve Švýcarsku asistovanou sebevraždu. Jeho rodiče s tímto činem souhlasili, mohou být za to obviněni. Napomáhání k sebevraždě je totiž ve Velké Británii stejně jako ve většině evropských zemí trestným činem.

Článek

Daniel James, bývalý člen anglické rugbyové reprezentace do šestnácti let, se minulý rok zranil při tréninku tak nešťastně, že ochrnul od hrudníku dolů. Od té doby se již několikrát pokusil zabít. Nakonec odcestoval na švýcarskou soukromou kliniku v Forchu, kde 12. září letošního roku spáchal asistovanou sebevraždu.

„Pro naši rodinu, jeho kamarády a všechny, kdo ho znali, je to obrovská ztráta, ale pro Daniela to bylo vysvobození z jeho těla, v němž se cítil uvězněn,“ řekli jeho rodiče.

Dodali, že jejich syn se se svou situací nikdy nesmířil a nechtěl žít to, co nazýval druhořadým životem.

Není však vyloučeno, že vyšetřování skončí jejich obviněním. Právě oni Danovi pravděpodobně umožnili asistovanou sebevraždu spáchat.

Předpokládá se, že Daniel James je nejmladším britským občanem, který za podobným účelem na švýcarskou kliniku odcestoval. Celkem jich je okolo stovky.

Švýcarsko je společně s Nizozemím, Belgií a Lucemburskem jedinou evropskou zemí, kde úřady nepostihují asistenci při spáchání sebevraždy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám