Hlavní obsah

Řidič autobusu u Nitry zabránil podle experta ještě větší tragédii

– Bratislava
Právo, Ivan Vilček

Řidič autobusu u Nitry se ve středu snažil do poslední možné chvíle zabránit čelnímu střetu s nákladním vozem plně naloženým kamením a štěrkem. Podle ředitele ústavu soudního inženýrství žilinské univerzity Gustáva Kasanického tím zabránil ještě větší tragédii. Při středeční srážce nákladního vozu a autobusu u Nitry zahynulo 12 lidí.

BEZ KOMENTÁŘE: Nehoda autobusu u NitryVideo: Joj.sk

 
Článek

Řidič autobusu podle odborníka jednal v zájmu cestujících, a i když náraz byl neodvratný, následky kolize s nákladním vozem zmírnil. „Na poslední chvíli se vyhýbal,“ řekl Kasanický.

Autobus se po nárazu převrátil do příkopu u silnice. Podle kolegů je řidič autobusu stále v péči lékařů. „Řidič má dlouholeté zkušenosti. Loni získal vyznamenání za 2,5 milionu kilometrů za volantem autobusu bez nehody. Bohužel, srážce s nákladním vozem zcela zabránit nedokázal,“ uvedla Petra Helecz, ředitelka pro obchod a komunikaci společnosti Arriva, která autobus provozovala.

Společnost vyjádřila pozůstalým upřímnou soustrast.

Nepodložená tvrzení

Řidič nákladního vozu směřoval z kamenolomu Žirany do závodu Jaguar v Nitře. „Na korbě měl naloženo 13,7 tuny materiálu, přičemž povolených je 14 tun,“ řekl deníku Nový čas pracovník kamenolomu.

Vyvrátil tak informace ministryně vnitra Denisy Sakové, že nákladní automobil byl přetížený a řidič proto nezvládl řízení. Náklaďák se podle svědků při sjíždění z kopce na mokré silnici roztančila a narazila bokem do střední části protijedoucího linkového autobusu. Podle některých záběrů to vypadá, že náraz bok autobusu doslova rozpáral.

BEZ KOMENTÁŘE: Policejní záběry z místa nehody autobusu u NitryVideo: Policie SR/Facebook

Ľudovít Bezák ředitel dopravní firmy, která provozovala nákladní vůz, vyjádřil lítost a soustrast pozůstalým. Vyjádřil nelibost, že ministryně Saková ještě před uzavřením vyšetřování mluvila o přetíženosti nákladního vozu. „Něco jen tak politicky vyhlásí, z čeho byli znechuceni i samotní policisté,“ dodal.

Oběti tragické nehody byli ve věku 15 až 70 let. Bylo mezi nimi pět studentů ve věku 15 až 17 let.

Státní smutek bez sázek a zábavných pořadů

Na Slovensku byly v pátek v rámci státního smutku spuštěny vlajky na půl žerdi, rozhlasové stanice a televize nevysílaly zábavné pořady a sázkové kanceláře nemohly přijímat sázky. I tímto způsobem si země připomněla 12 obětí středeční havárie autobusu u Nitry.

Dvě minuty a mohlo být po mně, líčí Slovák, který zmeškal autobus smrti

Evropa

Nehoda patří mezi nejtragičtější v historii Slovenska. Prezidentka Zuzana Čaputová a premiér Peter Pellegrini navštívili v rámci piety střední odborní školu techniky a služeb v Nitře, kterou navštěvovalo několik studentů, kteří při havárii zahynuli. Navštívili rovněž obec Kolíňany, odkud pocházelo až devět obětí havárie. Na obou místech zapálili svíčky.

Silnice smrti u Nitry přestala budit hrůzu, pak si vzala životy 12 lidí

Evropa

„Je to mimořádně smutná událost, nemluvě o tom, že zemřely děti. Tento týden byl mimořádně tragický, protože zemřeli lidé nejen na této silnici, ale i na jiných místech Slovenska," řekla novinářům Čaputová.

Připomněla tím smrt tři žen, které se ve stejný den ve městě Revúca utopily při snaze zachránit zvířata z útulku před vysokou vodou.

Voda na Slovensku smetla tři ženy, které zachraňovaly zvířata z útulku

Evropa

„Celý národ dnes smutní s pozůstalými. Jsme s rodinami, které prožívají nejtěžší chvíle v životě,“ řekl Pellegrini. Oba ústavní činitelé ocenili veřejnou sbírku na pomoc pozůstalým. Do pátku se do ní zapojilo přes 2300 lidí a na účtu bylo téměř 40tisíc eur.

Slovenská policie na sociální síti uvedla, že ve středu tragicky zahynulo na území Slovenska až 24 lidí. Kromě již zmíněných obětí zemřeli další dva lidé při jiných dopravních nehodách, dvě osoby srazil vlak a pět lidí spáchalo sebevraždu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám