Hlavní obsah

Richard III. se dočkal po více než 500 letech důstojného pohřbu

Leicester

Nedávno nalezené ostatky středověkého anglického panovníka Richarda III. byly ve čtvrtek uloženy v leicesterské katedrále v Británii. Při této příležitost sloužil mši arcibiskup z Canterbury Justin Welby, hlavní představitel anglikánské církve. Pohřbu se účastnili také členové královské rodiny, královna Alžběta II. poslala přítomným zdravici.

Foto: Darren Staples, Reuters

Pohřbu Richarda III. se zúčastnila také široká veřejnost.

Článek

„Nalezení ostatků a nový pohřeb krále Richarda III. je událostí národního a mezinárodního významu," uvedla podle Reuters královna v krátké zdravici. Přítomni byli také manželka prince Edwarda Sophie či vévoda a vévodkyně z Gloucesteru.

Foto: Rui Vieira, ČTK/AP

Sophie, hraběnka z Wessex s děkanem místní univerzity Davidem Monteithem a leicesterským biskupem Timem Stevensem při pohřbu Richarda III.

Na pohřbu v leicesterské katedrále nechyběl ani vzdálený příbuzný Richarda III. herec Benedict Cumberbatch, který přednesl báseň od skotské autorky Carol Ann Duffyové napsané speciálně pro tuto příležitost.

Pozvání přijali také potomci účastníků bitvy u Boshwortu, v níž Richard III. roku 1485 zemřel. Vyjádřit úctu a vzdát čest kontroverznímu králi, jehož ostatky byly nalezeny v roce 2012 pod leicesterským parkovištěm, přijeli lidé z celého světa. Obřad přenášely místní televize.

Foto: Andrew Winning , Reuters

Busta Richarda III.

„Pro některé byl hrdina, pro jiné byl ničema," řekl děkan místní univerzity David Monteith v úvodním projevu. „Vrátíme kosti tvého služebníka Richarda do hrobu,“ pronesl v modlitbě duchovní vůdce Justin Welby.

Pohřbu předcházel nedělní průvod, který s rakví Richarda III. procházel centrem města do katedrály. Ulice lemovaly tisíce lidí. Za tři dny si více než 20 tisíc lidí vystálo několikahodinovou frontu do katedrály, aby mohli vidět rakev s ostatky.

Foto: Darren Staples, Reuters

Lidé čekali v dlouhé frontě, aby viděli rakev Richarda III.

Potupná smrt

Richard III. vládl Anglii v letech 1483 - 1485. Byl posledním králem z rodu Yorků a jeho porážka v bitvě u Boshwortu je považována za konec dynastie Plantegenetů. Po jeho prohře v takzvané válce dvou růží nastoupili na trůn Tudorovci.

Král, kterého William Shakespeare ve své hře vylíčil jako tyrana, byl posledním anglickým panovníkem, který padl v bitvě. Byl narychlo pohřben bez rakve v dávno pobořeném klášteře. Jeho kostra, která se před třemi lety náhodou našla, byla identifikována podle DNA.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Z ostatků Richarda III. vědci zjistili, že měl v mládí blonďaté vlasy a modré očiVideo: Leicester University, Reuters

Podle jednoho z potomků krále, byl Richard III. sražen mečem uprostřed chaosu a jeho tělo bylo potupně pohozeno nahé přes hřbet koně. „Nyní máme příležitost to napravit a zajistit, aby se to tentokrát odehrálo důstojně a čestně," uvedl k obřadu starosta města Peter Soulsby.

Foto: Darren Staples, Reuters

Lidé mohli sledovat přenos králova pohřbu v televizi.

Církevní obřad na památku Richarda III. se uskuteční ve čtvrtek večer také v jeho rodném Yorku. Leicesterská katedrála bude pro veřejnost otevřena od soboty, kdy bude odhalen králův zapečetěný hrob.

Reklama

Výběr článků

Načítám