Hlavní obsah

Riceová: udeříme i bez rezoluce OSN

ČTK, BBC, Rostislav Matulík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Spojené státy jsou připraveny vojensky odpovědět na hrozby, které představuje Saddám Husajn, a to i v případě, že Rada bezpečnosti OSN odmítne druhou rezoluci autorizující válku. V rozhovoru pro americkou stanici ABC to v neděli prohlásila Condoleezza Riceová, poradkyně prezidenta USA pro otázky národní bezpečnosti.

Foto: Vratislav Konečný
Článek

K nadcházejícímu hlasování o rezoluci, jež má autorizovat automatické použití síly proti Iráku, pokud neodzbrojí do 17. března, zdůraznila, že "pokud se hlasy nespojí ve prospěch rezoluce, prezident George Bush je připraven jednat, aby odpověděl na hrozby, jež představuje Saddám Husajn".

Rozhodne se už tento týden

USA a Francie včera vystupňovaly diplomatické úsilí, aby získaly na svou stranu nerozhodnuté členy RB před klíčovým hlasováním o válce. Jejich úsilí je ovšem zcela protichůdné. Zatímco prezident Bush zvažuje vyslání Condoleezzy Riceové do Ruska, kde by měla osobně přesvědčit prezidenta Putina o nutnosti přijetí pozměněné rezoluce, francouzský ministr zahraničí Dominique de Villepin odcestoval na bleskovou návštěvu Guineje, Kamerunu a Angoly. Chce tyto země přesvědčit, aby odmítly americko-britsko-španělský návrh rezoluce.

O rezoluci má RB hlasovat možná už zítra. Ke schválení v 15členné Radě jsou zapotřebí hlasy nejméně devíti zemí, ale dokument nesmí vetovat žádný z pěti stálých členů RB, tedy USA, Británie, Francie, Rusko a Čína.

USA zatím mohou počítat s podporou Británie, Španělska a Bulharska. Podle analytiků USA přislíbily "nerozhodnutým" zemím rozsáhlou hospodářskou pomoc, což může uspět tam, kde chybějí argumenty. Proti se staví sedm z 15 členů RB. Podle francouzských diplomatů zatím tlaku USA dobře odolávají Kamerun a Angola, váhá však extrémně chudá Guinea. Za příliš krátké označil ultimátum v pátek chilský prezident Ricardo Lagos s tím, že podobný názor mají i ostatní nerozhodnutí.

Powell přesvědčen o získání většiny

USA nicméně podle šéfa diplomacie Colina Powella věří, že mají velkou šanci získat v RB devět až deset hlasů, tedy většinu. V rozhovoru pro americkou televizní stanici NBC Powell včera prohlásil, že pokud se Irák chce vyhnout válce, pak čas mu již téměř vypršel. Podle Powella však výsledek hlasování v RB zatím není jasný. "Musíme vyčkat, až se někdy tento týden uskuteční hlasování, a uvidíme. Ale povzbudily mě diskuse, které jsem měl s řadou členů rady," řekl a dodal, že pokud se Saddám nezřekne zbraní hromadného ničení, pak "pravděpodobnost války prudce vzroste".

Irácký generál Husám Muhammad Amín včera pozval šéfa inspekčního týmu OSN Hanse Blixe, aby 17. března navštívil Irák.

Účast zvažují Chirac, Putin a Schröder

Přímou účast na klíčovém zasedání RB zvažuje podle francouzského nedělníku Le Journal du Dimanche prezident Jacques Chirac, který chce osobně hájit pokračování zbrojních inspekcí OSN v Iráku. Podle listu je možné, že se rozhodnou odcestovat do New Yorku také ruský prezident Vladimir Putin a německý kancléř Gerhard Schröder, rovněž odpůrci rezoluce. Na posledních důležitých zasedáních rady reprezentovali všechny tři země ministři zahraničí.

Reklama

Výběr článků

Načítám