Hlavní obsah

Reformy vás budou bolet, ale zaberou, slibuje Maďarům nový premiér

– Budapešť • Aktualizováno
Právo, Ivan Vilček

Poslanci maďarského parlamentu v úterý odvolali z funkce premiéra Ference Gyurcsánye (48) a za jeho nástupce zvolili Gordona Bajnaie (41). Parlament tak poprvé v maďarské historii využil tzv. konstruktivní hlasování o důvěře, které umožňuje maďarská ústava.

Článek

Za tuto výměnu hlasovali poslanci Maďarské socialistické strany a liberálního Svazu svobodných demokratů. Opozice se hlasování nezúčastnila a nadále požaduje rozpuštění parlamentu a konání předčasných parlamentních voleb. Předčasné volby požadovaly také stovky demonstrantů, kteří se shromáždili před budovou parlamentu.

Bajnai ve svém projevu před poslanci přislíbil tvrdé reformy, které mají pomoci maďarskému hospodářství překonat důsledky krize. "Nemám politické ambice. Nechci bojovat s opozicí, já chci bojovat s krizí," uvedl Bajnai. Nový premiér vyzval opozici k dialogu.

:. Před parlamentem v Budapešti je asi 5000 lidí, kteří požadují předčasné volby. Nápis nad tribunou: "Ať rozhodne národ, ať rozhodne volič".

FOTO: www.index.hu

Demonstrace před parlamentem

Maďarská policie v úterý vpodvečer použila slzný plyn k rozehnání demonstrace asi 5000 lidí před budapešťskou budovou parlamentu. Protivládní demonstranti se následně pokusili dostat před sídlo prezidenta Lászla Sóyloma, kterého chtěli požádat, aby vypsal předčasné parlamentní volby.

Podle serveru index.hu skupina demonstrantů zapálila vlajku Evropské unie, následně na ni plivali a močili.

Úspory pocítí všichni

Gyurcsány se rozhodl odstoupit 21. března kvůli špatné hospodářské situaci v zemi. Svým odchodem chtěl umožnit vytvoření vlády se širší podporou. Bajnai avizoval zrušení 13. důchodu, 13. mzdy ve veřejném sektoru, snížení rodinných přídavků a státních dotací. Mzdy ve veřejném sektoru by se měly podle úsporného plánu na dva roky zmrazit. Věk při odchodu do důchodu by se měl zvýšit na 65 let.

Gordon Bajnai

:: narodil se 5. března 1968 ve městě Szeged.

:: v roce 1991 ukončil Ekonomickou univerzitu v Budapešti. Pracoval většinou v bankovním sektoru v Maďarsku i v zahraničí. Po roce 2000 šéfoval několika velkým průmyslovým podnikům. 

:: Od prvního července 2007 byl členem maďarské vlády. Je otcem dvou dětí.

Mateřská by se měla vyplácet místo tří let maximálně po dobu 24 měsíců a dětské přídavky by se vyplácely jen do věku 20 let místo současných 23 let v případě, že dítě studuje. Vláda by měla snížit podporu veřejnoprávním médiím, snížila by dotace do dopravy a zemědělství. Bajnai upozornil, že splnění jeho programu vyžaduje oběti, odříkání a dotkne se každé maďarské rodiny. "Bude to bolet, ale bude to mít výsledky," uvedl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám