Hlavní obsah

Referendum o EU spojilo slovenské politické strany

Novinky, Ivan Vilček, (Bratislava)
BRATISLAVA

Národní rada Slovenské republiky v úterý rozhodla o vypsání referenda o vstupu Slovenska do Evropské unie. Občané Slovenska budou ve dnech 16. a 17. května 2003 odpovídat na otázku: "Souhlasíte s tím, aby se Slovenská republika stala členem Evropské unie?"

Foto: JSDH Starý Bohumín

Foto z místa cvičení

Článek

Referendum o vstupu do EU vzácným způsobem sjednotila slovenskou politickou scénu, když pro vypsání referenda hlasovalo všech 147 přítomných poslanců. Vstup do EU v rozpravě podpořili jak představitelé vládních, tak i opozičních stran bez výjimky. Poprvé v novodobé historii Slovenska se tak politické strany - od křesťanských demokratů po komunisty - dokázaly spojit ve jménu jednotného cíle.

Tento fakt ve svém příhovoru vysoce vyzdvihl předseda parlamentu Pavol Hrušovský. Představitelé všech parlamentních stran přislíbili účast v předreferendové kampani, aby přesvědčili občany o výhodách vstupu Slovenska do unie.

Přes 70 procent Slováků by bylo pro

Podle lednového průzkumu veřejného mínění by se referenda zúčastnilo 71,4 procent občanů Slovenska, přičemž k platnosti referenda je potřeba nadpoloviční účast voličů. Pro vstup do unie by hlasovalo 74 procent. Proti by hlasovalo jen 13 procent občanů a 13 procent ještě není rozhodnuto, jak bude hlasovat.

Neúspěšná referenda

Na Slovensku byla až doposud všechna referenda neplatná pro nízkou účast voličů. V roce 1994 bylo například neplatné hlasování o nutnosti dokazování původu peněz použitých v privatizaci. V roce 1997 zmařila vláda Vladimíra Mečiara hlasování o vstupu Slovenska do NATO. V roce 1998 bylo vypsáno referendum o zákazu privatizace strategických podniků a v roce 2000 se opozice pokusila pomocí referenda vyvolat předčasné parlamentní volby. Všechny pokusy byly neúspěšné. Politici věří, že právě hlasování o vstupu do EU bude prvním úspěšným referendem v historii Slovenska.

Reklama

Výběr článků

Načítám