Hlavní obsah

Redford varuje před okleštěním svobody slova v USA

PARK CITY

Robert Redford, legendární americká hvězda stříbrného plátna, vyzval nezávislé filmové tvůrce, aby přispěli k ochraně svobody vyjadřování. Ta se podle něj začíná v USA omezovat v souvislosti s bojem proti terorismu a přípravou na válku s Irákem.

Článek

"Současný politický trend se snaží dát moc do rukou menšiny ve prospěch menšiny a vidím hrozbu, že bude omezena řada věcí, že budou omezena ústavní práva," řekl Redford novinářům na filmovém festivalu Sundance v západoamerickém městě Park City. "Svoboda vyjadřování je naší nejcennější ctností. Nezávislé filmy mohou mít velký vliv na chování vlády, na druh informací, které pustí na veřejnost, na její postoj ke svobodě vyjadřování," usoudil.

Redford začínajícím a na Hollywoodu nezávislým režisérům na festivalu, který sám založil v roce 1981, vysvětlil, že výhodou nezávislých filmů je nejen to, že se nepodřizují obchodní logice, ale také to, že mohou vyjadřovat různé názory.

Redfordovo prohlášení přišlo v době, kdy jsou Spojenými státy v rámci boje proti terorismu vězněny stovky osob, aniž by přitom byly řádně obviněny a souzeny, poznamenala agentura AFP.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám