Hlavní obsah

Rebelové útočí na hlavní město Čadu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NDJAMENA

U čadského hlavního města Ndhjamena ve čtvrtek propukly tvrdé boje mezi vládními vojáky a povstalci, kteří chtějí svrhnout prezidenta. Povstalci tvrdí, že už jsou v blízkosti parlamentu. K městu se přiblížili ve středu, kdy postoupili o sto kilometrů.

Článek

Brzo ráno armáda věrná prezidentovi Idrissu Debymu zaútočila na pozice rebelů z Jednotné fronty pro změny (FUC), kteří jsou na hranicích metropole a pronikli do přístavu. Mluvčí FUC uvedl, že fronta postupuje k parlamentu. Zatím není známé, kolik obětí si střety vyžádaly.

Prezident Idriss Deby prohlásil, že armáda má situaci pod kontrolou. Nicméně přiznal, že ozbrojené střety se už dostaly i do středu hlavního města? "Ano, střelbu z lehkých zbraní je slyšet i v okolí Národního shromáždění," prohlásil Deby.

Ve městě je slyšet palbu z ručních zbraní, ale také z kulometů a děl. Na ulicích jsou obrněné transportéry a hlídky. Lidé raději nevycházejí, někteří ale čekají před bankami, aby si vyzvedli peníze. Mnozí se chystají na rychlý útěk z města.

Povstalci z FUC chtějí zabránit tomu, aby prezident Deby mohl kandidovat v prezidentských volbách vypsaných na 3. května a upevnit si tak své mocenské pozice. Viní ho, že se stal diktátorem a je zkorumpovaný.

Na venkově trvají ozbrojené konfrontace mezi provládními jednotkami a stoupenci opozice již několik týdnů. V úterý se vládním silám podařilo dobýt město Mongo na jihu Čadu, které o víkendu obsadili opoziční ozbrojenci. Několik lokalit v této části země ale nadále zůstává pod kontrolou rebelů.

Deby obvinil Súdán, že inspiroval povstání, ten to ale okamžitě popřel. Generální tajemník OSN Kofi Annan se obává, že by boje v Čadu mohly zabránit stabilizaci situace v súdánském Dárfúru. OSN vzhledem k nebezpečí nepokojů v Ndjameně připravuje evakuaci čadské mise. Čad patří k nejchudším zemím na světě.

Reklama

Výběr článků

Načítám