Hlavní obsah

Radikálové zabili 15 iráckých vojáků

BAGDÁD

Radikální skupina Ansar Sunna, napojená na teroristickou síť Al-Káida, oznámila v sobotu na svých internetových stránkách, že zavraždila patnáct iráckých vojáků. Jiná skupina rebelů naopak propustila osm čínských rukojmích.

Foto: Aleš Otýpka

Herec Jiří Bartoň.

Článek

"Patnáct odpadlických iráckých vojáků, které jsme unesli, při výslechu přiznalo zločiny, které spáchali s křižáckými vojsky proti civilistům a mudžáhidům. Byli zastřeleni, aby sloužili jako odstrašující příklad pro ty, kdo bojují proti Bohu a jeho prorokovi a pomáhají křesťanům," uvádí se v komuniké, jehož autentičnost se podle agentury AFP nepodařilo ověřit.

Stejná skupina se 15. ledna přihlásila k únosu patnácti iráckých vojáků, kterých se zmocnila západně od Bagdádu a má na svědomí i řadu dalších atentátů, mimo jiné sebevražedný útok na americkou základnu v Mosúlu 21. prosince, který si vyžádal 22 mrtvých, z toho 14 amerických vojáků.

Útoky v Iráku se zintenzivňují osm dní před parlamentními volbami. Za posledních čtyřiadvacet hodin zahynulo nejméně 27 lidí, z toho 12 při pátečním sebevražedném atentátu na šíitskou svatbu. Sanitka, kterou řídil sebevrah, vrazila do davu svatebčanů ve vesnici poblíž Júsufíje, asi 20 kilometrů jižně od Bagdádu. Z auta byla odpálena nálož, která zabila čtyři děti, jednu ženu a sedm mužů. Osmnáct dalších lidí bylo zraněno.

Číňané pojedou domů

Jiná skupina povstalců propustila v sobotu osm čínských rukojmích. Oznámila to televizní stanice Al-Arabíja v Dubaji, která se odvolává na prohlášení únosců. Později informaci potvrdilo čínské velvyslanectví v Bagdádu, které ale nemělo možnost propuštěné kontaktovat.

"Osm Číňanů bylo propuštěno a budou předáni hlavní náboženské sunnitské organizaci v Iráku," citovala Al-Arabíja ze zprávy rebelů. Podle tohoto zdroje byli rukojmí propuštěni poté, co Čína slíbila, že do Iráku nebude posílat žádné své občany.

Televize také odvysílala videonahrávku pořízenou únosci, na níž je vidět rukojmí, kteří stojí nebo klečí v poušti a směrem na kameru ukazují svoje otevřené pasy. Muž s typickou kostkovanou rouškou přes tvář si potřásá rukou s každým z rukojmích a ti pak odcházejí směrem od kamery. V prohlášení únosci zdůrazňují, že se zajatými bylo zacházeno dobře a že během jejich zajetí nebyli vystaveni žádnému násilí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám