Hlavní obsah

První čeští turisté zaplatí záchranu v Tatrách

Právo, ivi (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Slovenská horská služba musela ve čtvrtek zachraňovat čtyři české turisty, z nichž pouze jeden byl pojištěný. Protože od začátku července se musí za zásah horské služby na Slovensku platit, ostatní budou muset za záchranu zaplatit v hotovosti.

Článek

"Zatím nemáme upřesněnou částku, kolik zásah stál, ale budeme postupovat podle platného ceníku ministerstva vnitra," řekl Právu ředitel Horské záchranné služby Jozef Janiga. Hodina práce záchranáře vyjde na 680 slovenských korun a za použití terénního vozidla zaplatí turista 35 korun za kilometr jízdy.

Dva čeští turisté se bez horského vůdce snažili zdolat Gerlachovský štít, dostali se do nesnází a museli je zachránit členové slovenské a italské horské služby, kteří měli ve Vysokých Tatrách cvičení. Zásah vrtulníkem tak shodou okolností platit nemusí, ale ostatní náklady za transport na nosidlech zaplatit musí.

Další český turista měl ve čtvrtek zdravotní potíže v rokli Suchá Belá ve Slovenském ráji. Také jeho zachraňovala horská služba a bude muset platit. Česká turistka, která si ve stejný den zranila nohu v Západních Tatrách však pojištění měla a všechny náklady na její záchranu zaplatí pojišťovna.

Cena pojištění se pohybuje od 20 korun na den, v případě zimní turistiky a extrémní turistiky je tato částka vyšší. Pojistit se dá přímo ve Vysokých Tatrách. Zásah horské služby vyjde na 3500 až do sto tisíc korun podle náročnosti zásahu.

Reklama

Výběr článků

Načítám