Hlavní obsah

Demonstranty v Hongkongu ostrá policejní řež neodradila, srotili se u letiště

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Pořádkové jednotky v Hongkongu v sobotu v nočních hodinách tvrdě zasáhly proti vracejícím se demonstrantům v prostorách metra. Na záběrech publikovaných agenturou Reuters je vidět, jak vytahují demonstranty z vagonů nebo je bijí obušky. Prodemokratičtí demonstranti, kteří se v sobotu sešli i přes policejní zákaz, v akcích pokračují i v neděli. Odpoledne místního času obsadili okolí tamního letiště.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Zásah v hongkongském metruVideo: Reuters

 
Článek

Demonstranti se snaží připoutat pozornost světové veřejnosti ke svému boji za větší míru demokracie v Hongkongu. Provoz na hongkongském letišti, které patří k nejrušnějším v Asii i ve světě, narušen nebyl, i když u některých spojů se očekává zpoždění. V obou směrech ale v Hongkongu nejezdí metro, uvedla agentura DPA.

Tisíce aktivistů se shromáždily odpoledne místního času (v Hongkongu je o šest hodin víc než v Praze) na parkovišti vedle letiště. Policie postavila u vchodů vysoké zátarasy a dovnitř se mohli dostat jen cestující s letenkou. Ti, kteří k letišti přijížděli autobusem, museli vystupovat daleko od hlavní budovy a zbytek cesty dojít i se zavazadly pěšky.

Foto: Kin Cheung, ČTK/AP

Cestující se snaží dostal pryč z letiště, kam se v neděli přemístili demonstranti.

Když asi po třech hodinách dorazily speciální ozbrojené posily, začali protestující prostory kolem letiště postupně opouštět. Několik set z nich se odebralo v rouškách a s brýlemi proti slznému plynu pěšky k nejbližší stanici metra, vzdálené asi tři kilometry.

Foto: Vincent Yu, ČTK/AP

Zapálená barikáda nedaleko hongkongského letiště

Prodemokratičtí aktivisté obsadili letiště poprvé už před třemi týdny, tehdy protestovali pět dní v kuse. Letiště muselo kvůli nim na dva dny většinu odletů zrušit.

Akce následuje po sobotních protestech a ostrém policejním zásah v metru v pozdních hodinách. Videa, která pocházejí ze sociálních sítí, zachycují policisty, jak stříkají z nástupiště slzný plyn do vagónů, čemuž se cestující snaží bránit rozevřenými deštníky.

Některé lidi z metra policisté vytáhli, zbili a zatkli, ostře si počínali i uvnitř vagónů. Někteří lidé si odnesli krvavá zranění.

Foto: Ring Yu, ČTK/AP

Policie při snaze dostat demonstranty z vlaku metra použila i pepřový sprej.

Sobotní protivládní protest - již třináctý v pořadí - hongkongští organizátoři po policejním zákazu sice odvolali, přesto však přišly tisíce demonstrantů.

Už dříve během dne došlo na střety mezi demonstranty a pořádkovými silami. Skupina radikálů začala házet kamení a Molotovovy koktejly na policisty, policie zase použila slzný plyn, gumové projektily a vodní děla s modře obarvenou vodu, která měla podle místních médií pomoci s identifikací podezřelých.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Situace v Hongkongu se vyostřuje, policie zasahujeVideo: AP

Demonstrace v Hongkongu trvají už tři měsíce. Účastníci protestů požadují demokratické reformy a vyjadřují obavy z eroze svobod v důsledku sílící kontroly ze strany Pekingu. Původně se přitom začalo demonstrovat proti chystanému zákonu o vydávání podezřelých z trestné činnosti z Hongkongu do kontinentální Číny.

Bývalá britská kolonie Hongkong se pod čínskou správu vrátila v roce 1997 a od té doby funguje podle zásady „jedna země, dva systémy”. Díky tomuto modelu má Hongkong některé svobody, které jsou v kontinentální Číně nemyslitelné, včetně možnosti demonstrovat.
Foto: Ring Yu, ČTK/AP

Policie zatýká demonstranty ve stanici metra při sobotním protestu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám