Hlavní obsah

Protest v Saské Kamenici byl tentokrát klidný. Chvíli se zdálo, že budou mít navrch novináři

Novinky, Pavel Jaňurek

Zatímco předchozí protesty v Saské Kamenici po smrti Němce, z níž je podezřelý přistěhovalec z Iráku, doprovázelo násilí pravicových extremistů, ve čtvrtek vše proběhlo poměrně v klidu. Přispěla k tomu zesílená přítomnost policistů, ale i poměrně slabá účast radikálů. Ti o sobě nicméně zřejmě budou chtít dát vědět o víkendu.

BEZ KOMENTÁŘE: Demonstranti v Saské KameniciVideo: Novinky

 
Článek

Ve čtvrtek večer se konaly v Saské Kamenici dvě akce jen kousek od sebe – debata saského premiéra Michaela Kretschmera (CDU) a demonstrace před fotbalovým stadiónem.

Ještě hodinu před začátkem ohlášeného shromáždění měli novináři početně značně navrch před účastníky demonstrace. Akci v Saské Kamenici sledovala prakticky všechna německá média a také řada zahraničních listů či televizních stanic.

Nakonec na akci podle stanice MDR dorazilo přes tisíc lidí, přes 500 lidí dorazilo na debatu se saským premiérem.

Policie po nedávných nepokojích neponechala nic náhodě a do terénu vyslala stovky těžkooděnců. Ti byli připraveni prakticky na každém rohu v širokém okolí stadiónu. Nechyběly ani monitorovací vozy s kamerami.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Policie v Saské Kamenici před začátkem protestu

Kdo se chtěl dostat blíže ke stadiónu, kde od 19 hodin probíhala debata saského premiéra s občany Saské Kamenice, musel policistům předložit novinářský průkaz. Okolí stadiónu policisté uzavřeli pomocí mobilních zábran.

Zhruba v půl šesté se začaly u čerpací stanice nedaleko stadiónu scházet první početnější skupinky demonstrantů. Mezi nimi byli na první pohled poznat příznivci extrémní pravice, těch však dorazila jen hrstka. Většinu účastníků akce tvořili lidé žijící v Saské Kamenici.

K prvním drobným incidentům došlo ještě před začátkem protestní akce. Někteří místní obyvatelé se slovně pustili do ženy, která transparentem protestovala proti pronásledování a nenávisti. Tu podle ní ve městě šíří pravicoví extremisté. Několik dalších místních usedlíků se pak slovně pustilo do dalších dvou mužů, kteří se ženou souhlasili.

Foto: Pavel Jaňurek

Demonstrace v Saské Kamenici. Došlo i na vášnivé diskuse

Oba znesvářené tábory si vše vyříkaly, a tak policisté nemuseli zasahovat. V 18 hodin začala protestní akce, jejíž účastníci chtěli dle svých slov „přivítat“ saského premiéra Michaela Kretschmera (CDU). S tím ale nakonec demonstranti vůbec nepřišli do kontaktu.

U mikrofonu se vystřídalo několik řečníků. Za své proslovy si často vysloužili potlesk a skandování davu.

Části demonstrantů se však nelíbila přítomnost novinářů, a tak jim škodili, jak jen mohli. Kameramanům řady televizí tak před objektivy vlály vlajky a prapory nebo se promenádovala dvojice mužů s dlouhým transparentem. Vždy tak, aby novináři nemohli natáčet probíhající akci.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Demonstrace v Saské Kamenici. Přítomnost policistů byla znát

A někteří přítomní zašli ještě dál. Novináře násilím shazovali ze zábran, na které se kameramani a fotografové postavili kvůli lepšímu rozhledu. Někteří se hájili tím, že do novinářů strčili nešťastnou náhodou. Tato náhoda je pak postihla i pětkrát za sebou. Němečtí televizní reportéři nad tím jen nevěřícně kroutili hlavou.

I přes tyto drobné incidenty proběhla demonstrace v poklidu a před 20. hodinou se všichni účastníci rozešli domů. Policisté zasahovat nemuseli.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Saský premiér Michael Kretschmer při debatě s občany Saské Kamenice

Další demonstrace je ve městě naplánována na sobotní odpoledne. Podle dostupných informací se na ni chystají i pravicoví extremisté, a tak lze ve městě očekávat další policejní manévry.

Napětí v Saské Kamenici
V Saské Kamenici eskalovala situace po nedělní vraždě Daniela H. Pětatřicetiletého německého tesaře s kubánskými kořeny ubodali v neděli nad ránem během městského festivalu, další dva Danielovi přátelé skončili s těžkými zraněními v nemocnici.
Z činu je podezřelý 22letý Iráčan, který je ve vazbě, stejně jako jeho přítel, 23letý Syřan, který mu údajně pomáhal. Co bylo příčinou konfliktu, se stále vyšetřuje, v policejním zatykači stálo, že útok byl bezdůvodný.
Podle německých médií byl podezřelý muž – šlo o člověka, který v Německu nedostal azyl, ale kvůli situaci ve své rodné zemi prozatím mohl zůstat – v podmínce. Tu dostal loni za to, že několika lidem při sporu v ubytovně pro uprchlíky nastříkal do obličeje pepřový sprej.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám