Hlavní obsah

Proočkované Portugalsko zruší téměř všechny restrikce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Portugalsko od 1. října zruší téměř všechna zbývající protiepidemická opatření. Oznámil to ve čtvrtek premiér António Costa. Poprvé od jara 2020 se otevřou diskotéky a bary a přestanou platit nařízení o omezení kapacity při kulturních akcích či v obchodech, dál ale bude povinné nosit roušky na uzavřených veřejných místech. Jihoevropská země má nyní nejvyšší míru očkovaných proti covidu-19 na světě, obě dávky vakcíny dostalo téměř 85 procent obyvatel.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Jsme nyní v situaci, kdy se můžeme posunout do třetí a poslední fáze,” řekl Costa.

Podle něj země od příštího týdne bude fungovat bez větších omezení. Je to v souladu s plánem z konce července, v němž se vláda zavázala, že restrikce zruší, jakmile proočkovanost dosáhne 85 procent.

Za rok je po pandemii, míní šéf Moderny

Koronavirus

Server Our World in Data uvádí, že vakcíny proti covidu-19 v Portugalsku dostalo 84 procent lidí, což je nyní nejvíce na světě. Zároveň se počet lidí nakažených koronavirem a covidových pacientů v nemocnicích snížil na nejnižší úroveň za 18 měsíců, uvedla agentura AP.

Nesmí učit, nedostane plat. Izrael jde tvrdě proti neočkovaným učitelům

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám