Hlavní obsah

Princ Philip jde do důchodu, oznámil Buckinghamský palác

– Londýn • Aktualizováno

Buckinghamský palác ve čtvrtek oznámil odchod 95letého britského prince Philipa z veřejného života. Manžel britské královny Alžběty II. se tak už nebude účastnit žádných královských oficialit.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Princ Philip na pár dnů starých záběrech Video: Reuters

 
Článek

"Princ Philip vykoná své už naplánované povinnosti od nynějška do srpna, ať už sám, nebo jako doprovod královny," uvádí se v tiskové zprávě paláce. Poté už nebude přijímat nové pozvánky na návštěvy a účasti, "i když je možné, že se i tak rozhodne čas od času navštívit některé veřejné akce".

Vévoda z Edinburghu v nedávné minulosti trpěl srdečními potížemi, ale stále často vystupoval na veřejnosti. Buckinghamský palác ve čtvrtek o jeho aktuálním zdravotnímu stavu nezveřejnil žádné podrobnosti.

Buckinghamský palác odchod Philipa do důchodu oznámil po čtvrteční mimořádné schůzce vrcholného personálu britské monarchie.

Účel schůzky byl tajný a média ve Spojeném království okamžitě začala spekulovat, co by za neobvyklým požadavkem vrcholného úřadu monarchie mohlo stát. Uváděla například zdravotní problémy 91leté panovnice či právě jejího 95letého manžela, prince Philipa.

Foto: Alastair Grant/Pool, Reuters

Královna Alžběta II. s manželem Philipem

Spekulace přiživil fakt, že i ti nejvýše postavení zaměstnanci Buckinghamského paláce tvrdili, že nevědí, co je účelem mimořádné schůzky. „Každý z nás je napjatý,“ řekl Daily Mailu nejmenovaný činitel, který byl na schůzku pozván.

Vtipálek bez servítků

Princ Philip si po boku královny Alžběty II. získal srdce veřejnosti a proslul svým typickým suchým humorem, který však často překračoval hranice společenského faux pas. Během oficiální návštěvy Nigérie například okomentoval tradiční roucho tamního prezidenta poznámkou, že „vypadá, jako by se chystal do postele“.

Paraguayskému diktátorovi Alfredu Stroessnerovi během státní návštěvy zase řekl, že „je prima být v zemi, které nevládne její vlastní lid” a na Kajmanských ostrovech se Philip pídil po tom, zda nejsou tamní obyvatelé potomky pirátů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: K Buckinghamskému paláci se sjíždějí médiaVideo: Reuters

Servítky si britský princ nebral ani při návštěvě Pekingu. Poté, co si čínskou metropoli prohlédl, konstatoval, že je „hrozná“. Někdejšího německého kancléře Helmuta Khola zase britský princ neváhal oslovit nacistickým titulem „říšský kancléř“.

Phillip nešetřil ani Rusko. „Chtěl bych se podívat do Ruska, a to i přesto, že mi ti parchanti povraždili půl rodiny,“ pronesl v roce 1967.

Když se Philippovi zachtělo, zlehčil i svou ceremoniální roli. Na slavnostní večeři v roce 2004 prohlásil, „že kašle na zasedací pořádek, jen ať mu dají najíst“.

Při konverzaci se skotským dopravním instruktorem se zase princ ptal, jak donutí aspiranty na řidičské oprávnění zůstat střízlivé až do složení zkoušek.

Princ Philip

  • Princ Philip, jemuž náleží titul Jeho královská Výsost vévoda z Edinburghu, se narodil 10. června roku 1921 na Korfu jako princ řecký a dánský.
  • Jeho rodiči byli Ondřej, princ řecký a dánský a princezna Alice z Battenbergu.
  • V roce 1922 byl evakuován z Řecka a spolu s otcem zbaven řeckého občanství. Během druhé světové války sloužil v britském námořnictvu a po konci války přijal britské občanství.
  • S královnou Alžbětou II. se oženil 20. listopadu 1947 a od té doby plnil ceremoniální roli manžela britské panovnice.

Zdroj: Wikipedia

Při setkání se sirem Eltonem Johnem se Phillip tázal, zda je to ten člověk, který vlastní to odporné auto. Mluvil o jeho zlatém voze Aston Martin.

Reklama

Výběr článků

Načítám