Hlavní obsah

Primář s radikálními názory nepodal německé úřednici ruku, nezíská občanství

Muž, který kvůli svému fundamentalistickému světonázoru odmítá potřást ženě rukou, nemá nárok na německé občanství. Rozhodl o tom správní soud v německém Mannheimu, informovala agentura DPA. Proti rozhodnutí se lze ještě odvolat.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Soud se zabýval stížností Libanonce, který žije v Německu legálně od roku 2002 a pracuje jako primář v nemocnici. V roce 2015 měl získat německé občanství, při plánovaném předání dokumentů ale odmítl příslušné úřednici potřást rukou. Migrační úřad mu proto odmítl občanství udělit.

Proti rozhodnutí soudu se Libanonec bránil u soudu ve Stuttgartu, který jeho stížnost zamítl. S názorem soudu nižší instance se nyní ztotožnil i vyšší správní soud. Podle něj postoje dotčeného muže nezaručují, že se dokáže integrovat do německé společnosti.

Francie brání své sekulární zřízení. Chce trestat ověřování panenství

Evropa

V soudním spisu se podle agentury DPA píše, že Libanonec, který je přívržencem radikálního výkladu islámu, takzvaného salafismu, odmítá podávat ruku všem ženám. Podle něj totiž hrozí, že by v něm mohl kontakt s osobou opačného pohlaví vyvolat sexuální pokušení, případně by se mohl dopustit nemorálního jednání.

Libanonec rovněž uvedl, že při sňatku slíbil své manželce, německé muslimce syrského původu, že žádné jiné ženě ruku nepodá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám