Hlavní obsah

Při výbuchu plynu v čínském dole zemřelo téměř 150 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PEKING

Výbuch v plynu v uhelném dole v provincii Che-nan ve střední Číně připravil ve středu v noci o život nejméně 150 lidí. Dvě stě horníků se dostalo na povrch. Je to jedno z největších neštěstí v čínských dolech za posledních několik let.

Foto: Jan Pařík

Tábor

Článek

Výbuch v dole Daping nastal ve 22:47 tamního času (15:47 SELČ). V době exploze pracovalo pod zemí 446 lidí, 298 se podařilo vzápětí uniknout. Osmnáct lidí bylo poté hospitalizováno v nemocnici. 

Záchranáři zatím objevili 56 těl. Dalších 92 osob je uvězněno stále pod zemí. Pravděpodobně jsou mrtví.  

"Situace v dole je velmi těžká, dým je velmi hustý a v takovýchto podmínkách je obtížné přežít," sdělil místní představitel agentuře AFP.

Výbuchy v čínských dolech jsou poměrně časté. Za první tři čtvrtiny roku v nich přišlo o život podle oficiálních údajů 4153 lidí, což je o 13 procent méně než loni. Neoficiálně se počet obětí důlních neštěstí odhaduje na šest tisíc. 

V zemi, kde je obrovský hlad po energii, existují i ilegální doly. Hornictví v Číně je na nízké úrovni, je nedostatečně regulováno a nedostává se mu investic zejména do bezpečnostních zařízení.

Reklama

Výběr článků

Načítám