Hlavní obsah

Při rozšířené vojenské akci zabili Izraelci 22 Palestinců

– GAZA

Při sobotních střetech v pásmu Gazy zabily izraelské síly nejméně 22 Palestinců a dalších 50 osob bylo údajně zraněno.

Foto: Amir Cohen , Reuters

Izraelské obrněnce vnikají na jih pásma Gazy.

Článek

Podle agentury AFP náměstek izraelského ministra obrany Matan Vilnai prohlásil, že izraelská armáda dnes na severu pásma Gazy zahájila rozšířenou operaci. Odmítl však, že by šlo o začátek velké pozemní operace s cílem znovu obsadit ty části pásma Gazy, z nichž Palestinci na Izrael střílejí, tedy pohraničí.

Nutnost takového kroku v pátek nastínil předseda izraelského parlamentního zahraničního a branného výboru Tsachi Hanegbi. Armáda se prý musí připravit na to, že v těchto oblastech bude muset setrvat několik let. Izrael z pásma, v němž žije 1,5 milionu Palestinců, stáhl osadníky i vojáky v roce 2005.

I přes protiútkok je Izrael stále ostřelován

Podle agentur jde nyní o nejhorší střety mezi izraelskou armádou a Palestinci v pásmu za poslední dny, kdy Izrael vystupňoval snahy zabránit palestinským radikálům ostřelovat své území raketami. Navzdory leteckým úderům a zásahu obrněných jednotek byly ale i dnes odpáleny na Izrael dvě desítky raket.

Byly mezi nimi i tři někdejší sovětské rakety Grad, které jsou silnější a přesnější než podomácku vyráběné Kásamy palestinských radikálů. Rakety dopadly hluboko do města Aškelon a zranily tři lidi, oznámila agentura Reuters s odvoláním na mluvčí izraelské armády.

Zabity i děti

Podle očitých svědků byla dnes většina palestinských obětí zabita při izraelských náletech na tábor Džabálija na severu pásma Gazy a na nedalekou čtvrť Al-Túfa ve městě Gaza. Polovina obětí jsou podle agentury Reuters civilisté, včetně čtyř dětí a sedmnáctileté dívky. Podle tvrzení radikální organizace Hamas, která pásmo Gazy ovládá, byla zabita desetiletá holčička a její dvanáctiletý bratr.

Zdravotnické zdroje upřesnily, že mezi oběťmi je nejméně pět členů Hamasu a dva členové dalšího radikálního hnutí Islámský džihád.

Izraelská armáda potvrdila, že její síly operují na severu pásma Gazy. Podle vojenského rozhlasu bylo v dnešních bojích lehce zraněno pět izraelských vojáků.

Za čtyři dny izraelských leteckých a pozemních úderů v pásmu Gazy bylo zabito 57 Palestinců. Izrael zintenzívnil své operace poté, co raketa odpálená z pásma ve středu zabila jednoho Izraelce ve městě Sderot. Izraelské útoky mají za cíl zabránit Palestincům v sílícím raketovém ostřelování izraelského území. Zatím se ale snažení Izraelců spíše míjí účinkem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám