Hlavní obsah

Při hurikánu Katrina selhali všichni

– WASHINGTON

Kongres v zatím nezveřejněné zprávě velmi kriticky hodnotí pozdní reakci vlády na hurikán Katrina, který loni zpustošil New Orleans. Kritiku odmítl v pondělí ministr vnitřní bezpečnosti Michael Chertoff, oznámil ale, že provedl první reformy Federální agentury pro řízení záchranných prací (FEMA). Právě ta byla kritizována nejvíce už v době odstraňování škod.

Článek

"Naše šetření ukázalo, že Katrina byla národním selháním. Při setkání s výzvou, kterou Katrina představovala, jsme selhali na každé úrovni - počínaje jednotlivci, přes korporace, dobročinné organizace až po vládu," uvádí se ve zprávě, která bude zveřejněna ve středu. Podle republikána Christophera Shayse, jenž byl členem výboru, který vedl vyšetřování, je  zpráva "velmi tvrdá k prezidentovi i k ministerstvu pro národní bezpečnost."

Prezident George Bush byl podle zprávy špatně a nedostatečně informován o krizi, která se po Katrině prohlubovala na pobřeží  Mexického zálivu a především v New Orleansu zaplavovaném vodou z protržených hrází. Ke zmatkům na federální úrovni přispěly příkazy k evakuaci, které byly na místní i státní úrovni vyhlášeny příliš pozdě.

Vyšetřování sněmovny se ve své kritice zaměřovalo právě na Chertoffa a reakci jeho ministerstva. Podle zprávy plnil své úkoly související se záchrannými pracemi na federální úrovni "pozdě, neefektivně nebo vůbec ne". Chertoff zbytečně zdržoval jmenování hlavního koordinátora záchranných prací; kdyby postupoval pohotověji, záchranné práce by to urychlilo, tvrdí zpráva. Zpráva přitom ukazuje přímo na viníky.

Bývalý šéf FEMA Michael Brown, který byl z funkce odvolán krátce po zahájení záchranných prací, v pátek při výpovědi v Senátu řekl, že Chertoff odsunul FEMA v ministerstvu na vedlejší kolej a že se více zaměřoval na terorismus než na přípravu na přírodní pohromy. "Jsem přesvědčen, že kdyby nám řekli, že je potvrzen teroristický útok (proti hrázím), všichni by se snažili udělat, co by bylo v jejich silách," řekl Brown.

Chertoff hájil FEMA a ministerstvo. Odmítl, že by se ministerstvo zaměřovalo na terorismus na úkor příprav na přírodní katastrofy, i když řekl, že přijímá "odpovědnost za dobré i špatné fungování celého ministerstva". V projevu ke státním koordinátorům FEMA oznámil vytvoření nového oddělení o 1500 zaměstnancích, které by mělo zaručit spolehlivé informování o živelních katastrofách a jejich průběhu. Zpráva dala 90 doporučení, jak zlepšit práci v podobných situacích.

Přes kritické ladění zprávy požadují demokraté ustavení nezávislé komise. Vadila jim jak krátká doba na vyšetřování, tak skutečnost, že Bílý dům odmítl přístup k některým dokumentům. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám