Hlavní obsah

Při havárii rychlovlaku v Německu se zranily desítky lidí

FULDA
Aktualizováno

Německý vysokorychlostní rychlík ICE vykolejil v sobotu večer poblíž města Fulda v centrální části země, když při výjezdu z tunelu narazil do stáda ovcí. Podle policie utrpělo zranění 23 lidí, tři z nich těžká.

Článek

V rychlíku na lince Hamburk-Mnichov cestovalo v době nehody 170 lidí. Nehoda se stala v sobotu kolem 21:00 SELČ, krátce před výjezdem soupravy z jedenáctikilometrového landrückenského tunelu, který je nejdelším železničním tunelem v Německu. Stádo ovcí se totiž zatoulalo přímo do tunelu a vlak do něj v plné rychlosti narazil, deset z 12 vagonů přitom vykolejilo.

Záchranáři po nehodě ze soupravy všechny pasažéry evakuovali a ty nezraněné odvezli z místa autobusem. Záchranky do okolních nemocnic rozvezly 23 zraněných, 19 z nich bylo opět propuštěno po ošetření lehčích úrazů, například řezných ran a pohmožděnin.

Záchranáři a policie na místě haváriefoto: ČTK/AP

Mluvčí společnosti Deutsche Bahn sdělil, že provoz na trati byl přerušen. Kvůli vážnému poškození tunelu i kolejí budou mít spoje, které tuto trať využívají, i v příštích dnech výrazné zpoždění.

Při srážce uhynuly dvě desítky ovcí. Z televizních záběrů bylo jasně vidět velké množství mrtvých zvířat, která lemovala obě strany trati. Policie už zahájila vyšetřování, aby zjistila, jak se ovce do tunelu vůbec dostaly. Vyslechla přitom i majitele stáda, který byl ale v šoku.

Před deseti lety zahynulo 101 lidí 

Nejtragičtější nehoda vlaku ICE se stala v červnu 1998 poblíž města Eschede. Rychlovlak jedoucí z Mnichova do Hamburku zde vykolejil v rychlosti 200 km/h a při nehodě zahynulo 101 lidí.

Příčinou byl zlomený rám kola vlaku. 14 vagónů soupravy tehdy narazilo do mostu u utrati. Osm desítek lidí se navíc zranilo.

Třetí generace rychlovlaku ICE může dosáhnout až 300kilometrové rychlosti v hodině. V některých soupravách je také připojení k internetu. Vlak nejezdí pouze po německém území, ale také do Curychu, Vídně, Bruselu, Amsterdamu nebo například do Paříže.

Vlak Intercity Express (ICE)foto: ČTK/AP

K neštěstí na železnici došlo v sobotu také v Česku. Osobní vlak jedoucí z Mostu do Klášterce nad Ohří v Chomutově srazil a usmrtil muže. Okolnosti úmrtí vyšetřovatelé zkoumají, vina není na straně Českých drah, řekl mluvčí Drážní inspekce Zdeněk Neusar. Provoz na trati podle něj nebyl přerušen, jezdilo se po jedné koleji.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám