Hlavní obsah

Při bojích o Kobani v Sýrii padlo 50 ozbrojenců z IS

– Kobani

Nejméně 50 ozbrojenců z řad radikální skupiny Islámský stát (IS) bylo zabito za uplynulých 24 hodin bojů o kurdské město Kobani u hranice s Tureckem. Oznámila to exilová monitorovací skupina Syrská organizace pro lidská práva (SOHR), podle níž jde o jednu z nejvyšších denních ztrát islamistických bojovníků, kteří se už tři měsíce snaží Kobani dobýt. Na straně kurdských obránců města údajně padlo 11 bojovníků.

Foto: Osman Orsal, Reuters

Turečtí vojáci sledují boje mezi Kurdy a radikály z Islámského státu z vrcholu u tureckých hranic.

Článek

„Zahynuli (bojovníci IS) při koaličních náletech vedených USA, při ostrých střetech s Kurdy a při pěti sebevražedných útocích,” citovala z prohlášení SOHR agentura AFP. Tvrdé boje o Kobani pokračovaly dlouho do noci.

Prudké srážky mezi ozbrojenci IS a kurdskými obránci Kobani vypukly v sobotu na blízkém hraničním přechodu s Tureckem. Rozhořely se po dvou sebevražedných atentátech islamistických extremistů, kteří podle monitorovací skupiny a kurdských zdrojů přišli na syrskou stranu hranice z Turecka. Ankara to ale popřela jako „sprostou lež”.

V obsazení Kobani brání bojovníkům IS kurdské milice. Obě strany střídavě zaznamenávají dílčí úspěchy, žádná z nich ale dosud nebyla schopná dosáhnout rozhodující převahy. Dobytím Kobani by extremisté z IS získali kontrolu nad dlouhým pásem území u syrsko-turecké hranice.

Reklama

Výběr článků

Načítám