Hlavní obsah

Prezidentka lehké váhy končí

Novinky, Jaroslav Höfer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MANILA

Když před dvěma roky nastupovala Gloria Macapagalová Arroyová do úřadu filipínské hlavy státu, vyhlašovala boj korupci, zneužívání pravomocí a mnoha dalším, hluboko zakořeněným nešvarům své, i na asijské poměry chudé země. Jedním dechem slibovala, že začne jednat s militantními muslimskými separatisty a usmíří se s nimi.

Foto: Martin Tlustý

Swing Cheek, to je zaběhnutá jazzová kapela s doprovodem piana, basy a bicích.

Článek

Vše ale nasvědčuje, že tato jistě velmi půvabná a inteligentní žena droboučké postavy příští rok politický ring vyklidí, neboť proti těm, na něž se snažila došlápnout, má zřejmě příliš lehkou váhu. Na přelomu roku totiž oznámila, že se nehodlá ucházet v příštích volbách o nejvyšší post ve státě.

Svého předchůdce dostala do vězení

Gloria Arroyová nastoupila do prezidentského úřadu po bývalém herci Josephu Estradovi, který měl řadu nectností. Patřilo mezi ně údajné úplatkaření, vztahy s podsvětím a nespoutaný noční život. Tohoto muže se jí podařilo s pomocí části armády svrhnout a poslat tam, kam podle mnohých patřil - do vězení.

Chtěla zničit mafii

Prezidentka začala úřadovat podle nejlepších zásad svého vzdělání - je totiž ekonomka a studovala na amerických univerzitách. Snažila se dostat pod kontrolu inflaci a další makroekonomické ukazatele, které se pohybovaly v nebezpečných, až krizových výšinách. Slibovala i boj proti mafiím a ve stylu svého estrádního předchůdce nechala své ministry převlečené do kostýmů stylu hollywoodského trháku Muži v černém pózovat na víceméně reklamní fotografii jednoho tamního časopisu v článku o boji proti hospodářské kriminalitě.

Znalosti k úspěchu nestačily

Byla pilná a západním médiím se stále líbí. Dokáže totiž komunikovat s určitým šarmem amerických právníků a má na poměry své země neobyčejné znalosti. Přesto ve své misi pohořela. Den před loňským Silvestrem oznámila, že odstoupí, aby uchránila svou zemi před dalšími otřesy a nepokoji. A nikdo důležitý jí to nevymlouval. Obyvatelstvu tato chladná příslušnice nejvyšší elity, dcera bývalého prezidenta, k srdci nepřirostla a chudým se nevede zřejmě o nic lépe než za jejího populárního předchůdce Estrady.

Nahradí ji zřejmě tvrdá ruka

Je tu ale ještě jeden problém. Zatímco Gloria Arroyová skvěle zapadala do představ světa před předloňským 11. zářím, jak jej prosazovali Bill Clinton a Madeleine Albrightová, dnešní svět jí nesedí. Muslimští povstalci, s nimiž chtěla vyjednávat, na její smířlivé kroky nepřistoupili a naopak Filipíny vstoupily do povědomí světa jako jeden z opěrných bodů teroristické sítě al-Kajdá. A tak se nástupcem Arroyové zřejmě stane muž blízký armádě, který se dokáže pochlubit silnou rukou.

Reklama

Výběr článků

Načítám