Hlavní obsah

Přepočítané hlasy potvrzují Berlusconiho porážku

– ŘÍM

Pokračující přepočítávání sporných hlasů z italských parlamentních voleb potvrzuje vítězství koalice levého středu Jednota, kterou vede Romano Prodi. Ministerstvo vnitra uvedlo, že počet sporných hlasovacích lístků je mnohem nižší, než se původně uvádělo, a nemůže ani změnit výsledky voleb.

Článek

"Kontrola jako obvykle nepřinesla žádná překvapení a potvrdila (naše) vítězství," řekl v pátek Romano Prodi. Prohlášení ministerstva vnitra v pátek uvedlo, že počet sporných lístků ve volbách do dolní komory Parlamentu je jen 2 131, a  ne původně ohlášených 43 028. Berlusconimu k vítězství v Poslanecké sněmovně chybělo  25 224 hlasů, takže kontrola nic nezmění. Sporných lístků do obou komor bylo jen pět tisíc, a ne skoro 80  tisíc.

Zatím však jde jen o předběžné údaje, čeká se na definitivní výsledky z regionálních volebních místností.

Berlusconi zmírnil svá prohlášení

Poražený předseda vlády také zmírnil svou rétoriku a stáhl své obvinění, že se při volbách vyskytly podvody. Stále však trvá na překontrolování. Dokud nebude provedeno, Berlusconi nemíní uznat Prodiho vítězství. [celá zpráva]

Berlusconiho ministr pro záležitosti Italů žijících v zahraničí Mirko Tremaglia z postfašistického Národního spojenectví (AN) vyzval k novým volbám v zahraničních volebních okrscích. Právě jejich hlasy rozhodly o vítězství Prodiho v Senátu. Více než milión Italů žijících v zahraničí volilo dvanáct poslanců a šest senátorů.

Berlusconiho spojenci se už od něho distancovali. Křesťanští demokraté (Unie křesťanských demokratů a středu, UDC) prohlásili, že jsou přesvědčeni o tom, že kontroly nezmění výsledek voleb. Nacionalistická Liga severu dokonce přešla do opozice. "Levice zvítězila. Ať vládne, jestli může," nechal se slyšet jeden z jejích vůdců, ministr práce v Berlusconiho vládě Roberto Maroni.

Představitelé Jednoty už sdělili, že jsou s Berlusconim ochotni jednat o novém prezidentovi, který se bude volit začátkem května, jakmile uzná vítězství levého středu ve volbách. Mandát 85letého Azeglia Ciampiho vyprší 18. května. Jeho nástupce musí v obou komorách nového parlamentu, který se sejde poprvé 28. dubna, získat většinu.

Tisk kritizuje postup poraženého premiéra

Páteční italský tisk se obává důsledků Berlusconiho postupu: "Od pondělní noci sledujeme nejhorší povolební scénář, na jaký si Evropa může vzpomenout. Je nepříjemné, že tím, kdo otravuje ovzduší a rozsévá pochybnosti ohledně podvodů, je sám premiér, od něhož se očekává, že bude v křehkém období, jako je přechod od starého kabinetu k novému, co nejpřísněji dodržovat ústavu," napsal deník La Stampa.

La Repubblica připomíná, že Berlusconi už hýřil předpověďmi podvodů, které údajně jeho odpůrci připravovali, při svých "frenetických proslovech" při předvolební kampani.  "V nejlepším případě jde o případ patologického selhání nervů, v nejhorším případě, a toho se právě obáváme, by šlo o vědomou vzpouru proti pravidlům parlamentní demokracie," napsal deník, který má blízko k levici.

Reklama

Související témata:

Související články

V italských volbách těsně zvítězila levice

V italským parlamentních volbách podle zpráv z úterý dopoledne těsně zvítězil blok Jednota Romana Prodiho. Těsnou většinu má nejen ve Sněmovně, ale i v Senátu,...

Výběr článků

Načítám