Hlavní obsah

Předáci brutálního režimu Rudých Khmerů před soudem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PHNOMPENH

Soud s předáky Rudých Khmerů za jejichž vlády v Kambodži v letech 1975-79 zemřely téměř dva milióny lidí, má začít začátkem příštího roku. Uvedl to v úterý náměstek premiéra a předseda soudu, který bude soudit Rudé Khmery Sok An.

Foto: Profimedia.cz

ilustrační fotografie

Článek

Oznámil to den poté, co kambodžský parlament odsouhlasil konání tohoto procesu. jednomyslně ratifikoval dohodu o zřízení tribunálu pro bývalé vůdce Rudých Khmerů. Vláda v Phnompenhu se na zřízení tribunálu dohodla s OSN loni. Spojené národy požádaly o ustavení soudu, který by mohl potrestal zločiny Rudých Khmerů už před sedmi lety.

"Vzhledem k těmto okolnostem soud nezačne později než v roce 2005," uvedl Sok An a dodal: "Tento soud bude sloužit jako model pro demokracii, neboť to bude událost pro celý národ, která se bude dotýkat mezinárodního společenství."

V tribunálu zasedne několik kambodžských a zahraničních soudců a žalobců. Sok uvedl, že vláda vyčlenila 10 miliónů dolarů na soud, jehož náklady se odhadují na 50 miliónů dolarů. Zbytek bude financovat OSN a zahraniční dárci.

Za vlády Rudých Khmeru zemřelo 1,7 miliónu lidí

Ředitel dokumentačního centra v Kambodži, jež eviduje zločiny Rudých Khmerů, zprávu o zřízení tribunálu uvítal: "Znamená to hodně pro přeživší. Soud může konečně najít odpovědné a přinést spravedlnost. Vláda dostala velkou příležitost ukázat, že je odpovědná k lidu.

Za vlády Rudých Khmerů zemřelo nejméně 1,7 miliónu lidí. Mnozí byli popraveni nebo umučeni, často jim byla rozbita lebka motykou, další podlehli hladomoru.

Rudí Khmerové zatím nebyli souzeni

Za zločiny spáchané za vlády Rudých Khmerů nestál žádný z jejich čelných představitelů ještě před soudem.

Mnozí z nich se vzdali vládě před ukončením činnosti hnutí v roce 1998, kdy zemřel jeho vůdce Pol Pot, a žijí dosud svobodně v zemi.

S Rudými Khmery je spojen i Hun Sen, který se drží u moci už 22 let. Po vnitrostranických čistkách v krvavém hnutí však uprchl do Vietnamu. Po pádu brutálního režimu se objevil ve vládě dosazené Vietnamem. V roce 1984 se stal premiérem a tento post se mu daří udržovat, i když v roce 1993 jeho strana prohrála. Většinu protivníků dokázal odstavit nebo zlikvidovat. Nyní vystupuje jako obránce demokracie.

Reklama

Výběr článků

Načítám