Hlavní obsah

Pozorovatelé OBSE částečně mohou na místa katastrofy letounu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Proruští povstalci na východě Ukrajiny umožnili pozorovatelům Organizace pro bezpečnost a spolupráce v Evropě (OBSE) vkročit na část místa, kam se ve čtvrtek zřítil malajsijský boeing. Informuje o tom agentura Reuters. Vláda v Kyjevě separatisty obvinila, že se snaží v oblasti katastrofy ničit důkazy. Povstalci nicméně tvrdí, že se ničeho nedotkli.

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Členové Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) u místa pádu boeingu

Článek

"Vláda Ukrajiny oficiálně prohlašuje, že se teroristé s pomocí Ruska snaží zničit důkazy o mezinárodním zločinu," uvedla vláda v sobotním prohlášení, z něhož cituje Reuters. Podle Kyjeva povstalci odvezli 38 těl do márnice v Doněcku a specialisté s údajně silným ruským přízvukem vyhrožovali, že pitvu provedou oni.

Vůdce povstalců Alexandr Borodaj řekl, že je problém s rozkládajícími se těly. "Těla nevinných lidí leží v horku. Pokud se vše bude protahovat, vyhrazujeme si právo začít těla odklízet," uvedl. "Žádáme Ruskou federaci, aby nám pomohla a poslala své odborníky," dodal premiér samozvané Doněcké lidové republiky.

Pozorovatelé OBSE se dostali na místo pokryté troskami, mezi nimiž je i jeden z motorů letadla. Povstalci jim také umožnili mluvit s místními lidmi, řekl agentuře Reuters jeden ze svědků.

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Květiny na troskách zříceného malajsijského letadla na Ukrajině

Podle mluvčího ukrajinské bezpečnostní rady Andrije Lysenka pracovníci ministerstva pro mimořádné události v oblasti neštěstí prohledali již 18 z celkových 25 kilometrů čtverečných.

"Povstalci je tam pustili, ale nedovolili jim cokoliv odnášet," řekl Lysenko a dodal, že naopak separatisté odnášejí pryč vše, co se podařilo najít. Ukrajinská strana nemá k dispozici černé skříňky havarovaného letounu a podle Lysenka o nich nemá žádné informace.

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Prohledávání trosek zříceného letadla

Na nedostatečné zajištění oblasti katastrofy na tiskové konferenci v Kuala Lumpuru dnes upozornil tamní ministr dopravy. "Existují náznaky, že zásadní důkazy nezůstaly na místě," řekl ministr Liow Tiong Lai. Neumožnit přístup k místu neštěstí je vzhledem k obětem a jejich rodinám nehumánní, řekl. Myslí si také, že letadlo bylo sestřeleno.

Pád letadla mířícího z Nizozemska do Malajsie nikdo z cestujících ani z členů posádky nepřežil. Stroj pravděpodobně zasáhla raketa země-vzduch, která byla podle tvrzení Spojených států odpálena z oblasti ovládané proruskými povstalci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám