Hlavní obsah

Powell varoval KLDR před výrobou jaderných zbraní

DPA, Jan Horák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PEKING

Americký ministr zahraničí Colin Powell v pondělí varoval Severní Koreu před výrobou jaderných zbraní. Po rozhovorech s čínským vedením v Pekingu před novináři prohlásil: "Nemohu ani říci, jak vážně celou záležitost bereme."

Foto: Josef Zajíc

Klíčová socha .

Článek

Zároveň vyjádřil přesvědčení, že Čína sehraje pozitivní roli při řešení jaderné konfliktu s KLDR a poděkoval Pekingu za jeho snahu. Zdůraznil, že Čína a USA jsou zajedno v tom, že na Korejském poloostrově by neměly být žádné jaderné zbraně.

Přesto podle Powella nelze otázku chápat jen jako bilaterální záležitost mezi Washingtonem a Pchjongjangem, jenom proto, že to tak KLDR chce. USA jsou připraveny k multilaterálním rozhovorům, jichž by se měly účastnit kromě USA také Čína, Jižní Korea, Japonsko, Rusko a mezinárodní organizace.

Po setkání s čínským prezidentem Ťiang Ce-minem a dalšími představiteli Powell požadoval společný postu proti Iráku v Radě bezpečnosti OSN. Řekl, že pokud Irák nesplní své závazky a RB OSN přesto nebude rozhodně jednat, "bude to černý den pro OSN". Zároveň tvrdil, že USA mají k vojenskému zásahu proti Iráku již nyní "dostatečné oprávnění".

"Druhá rezoluce by však byla dobrou pomocí," dodal Powell. Podle něj měl irácký prezident dostatek času, aby se vyhnul hrozbě použití vojenské síly proti své zemi. "Měl čtyři měsíce, ale nadále hraje své hry," řekl ministr a dodal, že nastala doba k odzbrojení Iráku.

Reklama

Výběr článků

Načítám