Hlavní obsah

Povstalci vyplenili Kaddáfího sídlo, připomínalo prý Jacksonův Neverland

Novinky, Jakub Kynčl
Tripolis

Úterní dobytí paláce Báb al-Azízíja v Tripolisu bylo pro tamější povstalce nejen symbolickým vítězstvím, ale také šancí pořádně si přilepšit. Palác vůdce Muammara Kaddáfího ukrýval obrovské množství cenných předmětů, které si ozbrojenci okamžitě přivlastnili. Cena některých z nich by přitom v aukcích mohla vystoupat do závratných výšin.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Kaddáfího paláci zůstaly jen holé zdiVideo: Reuters

 
Článek

Nejdříve z paláce vynesli zbraně a množství munice. Poté začali povstalci procházet místnost po místnosti, hledajíce cenné trofeje. Uvnitř sídla, které donedávna obýval plukovník Kaddáfí, se fotili. [celá zpráva]

Většina fotek pak vznikala zejména v tzv. stanové místnosti, kde Kaddáfí přijímal zahraniční návštěvy. Vyfotil se tam snad každý, kdo do paláce pronikl.

Foto: Profimedia.cz

Jeden z povstalců si odnáší z Kaddáfího sídla cennou trofej.

Foto: Profimedia.cz

Povstalci se v Kaddáfího sídle dobře bavili.

Komplex Kaddáfího paláce podle zahraničních novinářů až nápadně připomínal farmu Michaela Jacksona zvanou Neverland. Ukrývala se tam malá zoologická zahrada či dokonce zábavní park. Nechyběly ani bazény, krytý i venkovní. Luxusní starožitný nábytek a cenné obrazy už pak byly jen drobným dokreslením přepychu, ve kterém Kaddáfí s rodinou žil.

Foto: Profimedia.cz

Zde Kaddáfí přijímal vážené zahraniční návštěvy. To už se však opakovat nebude.

Foto: Profimedia.cz

Povstalci brali vše, co se dalo unést.

Foto: Profimedia.cz

Trofeje z Kaddáfího sídla se dříve nebo později dostanou do nejrůznějších aukcí.

Povstalci vynesli z paláce Báb al-Azízíja takřka vše, co mohlo mít nějakou hodnotu a zároveň se to dalo unést. Pozlacená pistole, obrazy, staré knihy i nejrůznější pompézní výzdoba, to vše během jednoho dne z paláce nenávratně zmizelo.

Foto: Profimedia.cz

Fotografie povstalce v Tripolisu nedaleko Kaddáfího sídla Báb al-Azízíja zřejmě obletí mnoho fotografických výstav ve světě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám