Hlavní obsah

Postřelená aktivistka Black Lives Matter se možná ocitla uprostřed bitvy gangů

Novinky, drk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Jednu z lídryň britských aktivistů z hnutí Black Lives Matter (BLM) Sashu Johnsonovou někdo v neděli v Londýně střelil do hlavy. V nemocnici nyní bojuje o život. Podle posledních informací se mohla ocitnout uprostřed křížové palby dvou znepřátelených gangů, píše stanice ITV s odvoláním na kamarádku Johnsonové. Nepotvrzují se tak spekulace, že byla terčem cíleného útoku, jak naznačovala její politická strana.

Foto: Profimedia.cz

Sasha Johnsonová

Článek

Ke střelbě došlo v londýnské čtvrti Peckham blízko domu, kde se zrovna konala párty, uvedla policie.

Bezprostředně po útoku se spekulovalo o tom, že se Johnsonová stala terčem cíleného útoku. Politická strana Taking the Initiative (Převzetí iniciativy), ve které aktivistka působí, upozornila, že Johnsonová obdržela několik výhrůžek smrtí.

Londýnská metropolitní policie však uvedla, že výhrůžky nebyly „věrohodné” a že nic nenasvědčuje tomu, že by se 27letá žena stala terčem cíleného útoku.

Tomu by odpovídala i slova její kamarádky Imarn Aytonové, která se s Johnsonovou poznala při loňské demonstraci za práva černochů.

„Nechci spekulovat, nebyla jsem tam. Ale podle mých informací (...) se účastnila nějakého večírku či setkání a tento incident se týkal spíše navzájem soupeřících gangů než jejího aktivismu, tak bych to asi podala,” vysvětlila.

Byl tu konkureční gang, který možná slyšel o tom, že je na párty někdo, koho nepovažovali úplně za přijatelného, nebo mu nevěřili, a tak se uchýlili k tomu, že projeli okolo a vystřelili směrem do zahrady a jeden z těchto výstřelů zřejmě trefil Sashu Johnsonovou
Imarn Aytonová, kamarádka Johnsonové

„Myslím, že na té párty došlo k nějakému sporu mezi dvěma jedinci nebo dvěma gangy a stalo se to prostě na špatném místě ve špatný čas,” řekla stanici ITV.

Aktivistku Black Lives Matter střelili v Londýně do hlavy. Bojuje o život

Amerika

Dodala, že podle informací, které má od přátel a blízkých, byla Johnsonová postřelena spíše omylem a spor, který na párty vznikl, se jí vůbec netýkal.

Kdo přesně má útok na svědomí, není jasné. „Byl tu konkurenční gang, který možná slyšel o tom, že je na párty někdo, koho nepovažovali úplně za přijatelného nebo mu nevěřili, a tak se uchýlili k tomu, že projeli okolo a vystřelili směrem do zahrady a jeden z těchto výstřelů zřejmě trefil Sashu Johnsonovou,” pokračovala kamarádka.

Foto: Profimedia.cz

Policisté na místě činu hledají otisky prstů

Čtvrť Peckham se nachází na jihovýchodě Londýna. Tamní komunita je rasově velmi rozmanitá, obyvatelé pocházejí většinou z dělnické třídy. V oblasti působí několik gangů, které mezi sebou navzájem válčí. Historicky nejznámější je gang Peckham Boys (Kluci z Peckhamu).

Čerstvě znovuzvolený starosta Londýna Sadiq Khan vyzval veřejnost, aby kontaktovala policii, pokud o pachatelích něco ví – a to i anonymně. Lidé se totiž často bojí vměšovat se do probíhajících sporů gangů. Johnsonová zůstává na jednotce intenzivní péče, kde je v kritickém stavu a bojuje o život. Má tři děti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám