Hlavní obsah

Portugalsko prověří udělení občanství ruskému miliardáři Abramovičovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lisabon

Portugalské úřady začaly interně vyšetřovat udělení občanství ruskému miliardáři a majiteli britského fotbalového klubu Chelsea Romanu Abramovičovi. Abramovič získal portugalské občanství v dubnu loňského roku na základě zákona, který umožňuje udělit občanství potomkům Židů vyhnaných ze země na konci 15. století, uvedla agentura Reuters.

Foto: Matt Dunham, ČTK/AP

Roman Abramovič

Článek

Abramovičova mluvčí vyšetřování uvítala. Podle ní objasní, že občanství bylo uděleno v souladu se zákony.

„Je to normální postup, který se spustí při každé situaci či zprávě, která nasvědčuje tomu, že se při úředním postupu stalo nějaké pochybení,” uvedlo o přezkumu ministerstvo spravedlnosti.

Vnitřní přezkum má podle ministerstva objasnit, zda při udělování občanství Abramovičovi postupovaly úřady správně.

Miliardář Abramovič se v Chorvatsku projel na kole, způsobilo to manévry

Koktejl

Zákon, který umožňuje udělit občanství potomkům Židů vyhnaných ze země na konci 15. století tehdejšími vládci a katolickou inkvizicí, Portugalsko schválilo v roce 2015.

Podle portugalských médiích si o občanství tímto způsobem zažádalo několik tisíc lidí.

Počet žádostí vzrostl především po roce 2019, když podobná norma přestala platit ve Španělsku, kde rovněž na konci 15. století vládci a církev vyhnali Židy ze země.

„Vše nasvědčuje tomu, že za dobře míněným zákonem se skrývá pasová mafie,” uvedl antikorupční aktivista a zakladatel portugalské pobočky organizace Transparency International Joao Batalha.

Chelsea mi nenařídil Putin, tvrdí Abramovič

Evropa

Protikorupční organizace již delší dobu kritizují, že díky zákonu získali portugalské občanství oligarchové ze zemí mimo Evropskou unii.

Původ žadatelů zkoumají židovská centra v Lisabonu a Portu, která také schválila Abramovičovu žádost. Centra poukázala na to, že ruský miliardář financoval projekt na paměť portugalských Židů v Hamburku.

Z Portugalska byli vyhnáni především sefardští Židé, o jejichž přítomnost v Rusku se málo ví. Příjmení Abramovič je však typické spíše pro aškenázské Židy, uvedla agentura Reuters.

Reklama

Výběr článků

Načítám