Hlavní obsah

Polští radikálové napadli pochod homosexuálů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KRAKOV

Páteční pochod homosexuálů v polském Krakově se stal terčem útoku pravicových radikálů. Na několik stovek účastníků akce nejprve výrostci pokřikovali a pak na ně začali házet vejce a kameny, které zranily několik lidí. Nakonec musela zasáhnout policie, která zatkla nejradikálnější odpůrce pochodu.

Článek

Původně měl pochod tolerance a rovnosti dojít na krakovské náměstí. Tam se ale shromáždilo několik desítek příznivců ultrakatolického sdružení Polská mládež a nacionalistické strany Liga polských rodin (LPR), kteří hodlali průvodu homosexuálů zabránit. "Chceme zamezit terorizování polské společnosti malou skupinkou homosexuálů," řekl Mariusz Tomczak. Konzervativci zpívali hymnu, nesli polské vlajky a transparenty s nápisy Stop deviaci a Musíte se léčit.

Když pravicoví radikálové zjistili, že průvod homosexuálních organizací změnil svou trasu, začali jej pronásledovat. Holohlaví mladíci se snažili prorazit policejní kordón, který homosexuály chránil. Policisté použili obušků a zatkli několik nejagresivnějších útočníků.

"Stále se musíme učit toleranci. Vždy se totiž najde nějaká skupina lidí, kteří jsou schopni místo argumentů použít kameny," prohlásil organizátor pochodu homosexuálů Robert Biedroń ze Sdružení proti homofobii. "Demonstrace se neúčastní pouze lidé s odlišnou sexuální orientací, ale všichni, kterým je blízká tolerance," řekl Adam Rogalewski. Účastníci manifestace se sešli nedaleko centra města. Nad davem vlály duhové vlajky symbolizující toleranci a mír a transparenty s hesly Stop homofobii nebo Láska nemá pohlaví.

I v Polsku zvedají homosexuálové hlavy

Naposledy se pochod homosexuálů v Krakově konal před dvěma lety. Také tehdy se mu do cesty postavili pravicoví radikálové. Loni varšavský primátor a současný prezident Lech Kaczynski podobný pochod zakázal. Demonstrace několika tisíc lidí se přesto konala. Policie sice musela zakročit proti skupině pravicových a katolických radikálů, kteří se snažili pochod zastavit, akce se ale obešla bez incidentů.

Polští homosexuálové si kvůli loňskému zákazu pochodu Varšavou stěžují u Evropského soudu pro lidská práva. V žalobě poukazují na to, že v Polsku je podle nich porušována Listina základních práv a svobod. Polští gayové a lesbičky si stěžují také na to, že jsou kvůli sexuální orientaci šikanováni, propouštěni z práce a musejí se potýkat se "špatnými pohledy" ve svém okolí.

Diskuse byla kvůli nevhodným příspěvkům zrušena. Všem slušným čtenářům se omlouváme.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám