Hlavní obsah

Polský konzulát v ukrajinském Lucku byl zapojen do obchodu s lidmi

– Kyjev

Polský konzulární úřad v ukrajinském městě Luck se podílel na vývozu Ukrajinek do Německa, kde byly sexuálně zneužívány. Ve čtvrtek to uvedla agentura Unian s odvoláním na ukrajinské soudní zdroje.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Koncem dubna 2011 pohraniční strážci ve spolupráci s pracovníky ministerstva vnitra ve Volyňské oblasti získali první informaci o tom, že se buduje stálý kanál verbování a vývozu ukrajinských žen do Německa, kde mají být sexuálně vykořisťovány. Při prověřování této informace bylo zjištěno, že vývoz ukrajinských žen do zahraničí se uskutečňoval s využitím podvodného systému a ve spolupráci s polským konzulátem v Lucku, kde byla vystavována výjezdní víza do zemí schengenského prostoru.

Počátkem července 2011, kdy se skupina pokoušela vyvézt za hranice další skupinu Ukrajinek, byl na hraničním přechodu Jagodin zadržen jeden z hlavních organizátorů zločinecké skupiny - německý občan - a jeho ukrajinská spolupachatelka. Při dalším vyšetřování bylo zjištěno, že tato skupina působila v letech 2010-2011 a za tuto dobu se jim podařilo vyvézt za hranice více než 20 ukrajinských žen ve věku 18-25 let, které byly umístěny jako prostitutky do nevěstinců.

Zmínění pachatelé byli odsouzeni k trestům odnětí svobody na dva a jeden a půl roku. Koncem července rozsudek nabyl právní moci.

Nelegální vízum za 900 eur

Příslušné ukrajinské a německé orgány dále pátraly po činnosti zločinecké skupiny. Při jedné z razií v nevěstinci Edem v Bernau byla objevena skupina ukrajinských žen, které tam byly drženy silou a byly nuceny k prostituci. Při podrobné prověrce získaných informací bylo zjištěno, že všechny ukrajinské ženy dostaly víza na polském konzulátu v Lucku na základě falešných žádostí a víza nebyla zanesena do registru.

Při prověrce zákonnosti vydávání schengenských víz na polském konzulátu v Lucku vyšlo najevo, že v řadě případů zde byla vydána víza mimo pořadí a že zde bylo vytvořeno "virtuální pořadí".

Podle neoficiálních údajů řada pracovníků konzulátu spolu s místním podnikatelem vydávali v posledních dvou letech nelegálně schengenská víza. Prodávali je za 300 až 900 eur, zatímco oficiální cena pro Ukrajince je 35 eur, píše Unian.

Generální konzul a dalších pět pracovníků polského konzulátu bylo v srpnu propuštěno.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám