Hlavní obsah

Polsko zasáhla epidemie sebevražd

Právo, Pavol Minárik

Polsko se ocitlo ve dvacítce zemí, kde lidé nejčastěji páchají sebevraždy. Loni si podle policejních statistik tímto způsobem každý den vzalo život průměrně 15 osob.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Za celý rok 2018 jich bylo téměř 5,5 tisíce, dvojnásobek počtu obětí autohavárií. Před několika lety přitom bylo množství lidí, kteří umírali na polských silnicích, dvojnásobně větší než těch, co si sami sáhli na život. O sebevraždu se podle statistik loni v Polsku pokusilo přes 11 tisíc nešťastníků. Letos je podle předběžných údajů policie situace podobná.

Podle zjištění expertů nikdy není jen jeden důvod, proč si lidé sahají na život. Nejčastější příčinou takové smrti bývají ve více než tisícovce případů konflikty v rodině vyvolané nadměrnou spotřebou alkoholu a následnými depresemi.

O něco méně, v 882 případech, sebevraždu páchali nezaměstnaní, kteří nezvládli kritickou situaci, v jaké se oni a jejich rodiny ocitli. U více než poloviny z celkového počtu sebevražd se nepodařilo zjistit skutečnou příčinu.

Situace je tak dramatická, že je třeba urychleně vytvořit národní program prevence sebevražd, řekl deníku Rzeczpospolita kriminolog Bruno Holyst.

Dodal, že navrhl ministrovi zdravotnictví zřízení centra pro zkoumání motivů sebevražd a předcházení těmto jevům. Autor 65 publikací z oblasti kriminologie nabídl vlastní příspěvek 50 tisíc zlotých (300 tisíc Kč) pro zřízení takového střediska.

Drtivou většinu tvoří muži
Život si nejčastěji v Polsku berou muži – až 85 procent.
Nejvíce, přes 1,4 tisíce, jich bylo ve věku 30–44 let.
Nejčastěji život dobrovolně končí muži ve Varšavě a okolí (769) a ve Slezsku (596).
Ženy, mladiství a děti se k tomuto dramatickému kroku odhodlávají podstatně vzácněji.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám