Hlavní obsah

Policie zatkla kvůli podvodným nákupům letenek přes sto lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Při dvoudenním zátahu na podvodníky, kteří používali odcizené kreditní karty k nákupům letenek, zadržela policie po celém celkem 118 lidí. V pátek to oznámil evropský policejní úřad Europol, který se na řízení celé akce podílel.

Foto: archiv, Právo

Ilustrační foto

Článek

Úřady vyšetřovaly podvodné nákupy letenek ve 45 zemích a zjistily nejméně 281 podezřelých transakcí. Dvoudenní zátah se odehrál na 80 letištích a zahrnoval spolupráci s 60 leteckými společnostmi.

Nákupy letenek kradenými kartami stojí letecké společnosti ročně kolem jedné miliardy dolarů (asi 22 miliard Kč).

"Je jasné, že aerolinie stojí v tomto boji proti organizovanému zločinu," uvedla evropská skupina zabývající se bojem proti podvodům v letecké dopravě. V některých případech Europol zjistil propojení podvodů s letenkami s další závažnou kriminalitou, včetně pašování drog a obchodu s lidmi.

Do vyšetřování byli zapojeni přepravci i vydavatelé kreditních karet. Aerolinie tak mohly rychle informovat finanční společnosti o podezřelých transakcích. Podezřelé pak zatýkala policie na významných letištích světa.

Reklama

Výběr článků

Načítám