Hlavní obsah

Policie začala v Minsku zatýkat demonstranty

Běloruská policie v centru Minska začala zatýkat demonstranty scházející se k dalšímu protestu proti autoritářskému prezidentovi Alexandru Lukašenkovi. V sobotu policisté zadrželi 430 lidí, kteří se v Minsku zúčastnili opozičního pochodu žen. Ministerstvo vnitra podle agentury TASS potvrdilo, že policie v neděli zatím zadržela „více než deset lidí”.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Záběry ze sobotní demonstrace

Článek

Mezitím několik desítek tisíc demonstrantů pochoduje směrem k Lukašenkově rezidenci, kde jsou podle TASS soustředěny silné jednotky pořádkových sil včetně obrněných transportérů.

„Přijely policejní vozy na přepravu vězňů, lidé se rozprchli, jednoho chlapce zadrželi. Zatím to vypadá, že policisté nechtějí dopustit, aby se (demonstranti) zformovali v pochodové kolony,” napsal server Tut.by. Dodal, že několik dalších lidí policisté zadrželi u obchodního centra Royal Plaza.

Zaveďte sankce a podpořte běloruskou opozici, vyzývají osobnosti lídry EU

Domácí

Do centra přesto směřují stovky lidí. Policisté zadržují demonstranty také u jedné ze stanic metra, uvedl list Kommersant na svém webu. Informaci o několika zadržených účastnících nepovolené akce mezitím podle něj potvrdila policejní mluvčí. Zadržení budou podle ní dopraveni na stanici v rámci správního řízení.

Muž se u policejní stanice v Bělorusku polil benzínem a zapálil

Evropa

Před nedělním „Pochodem solidarity” operátoři na žádost úřadů snížili rychlost mobilního internetu. Také sedm stanic metra je uzavřených. Do centra města přijely jednotky pořádkových sil i s obrněnými transportéry.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Záběry ze sobotní demonstrace

Agentura DPA napsala, že před nedělní demonstrací v Minsku začaly bezpečnostní síly již ráno uzavírat velká náměstí. Ministerstvo vnitra vydalo důrazné varování před účastí na protestech, a to nejen v metropoli, ale i v dalších běloruských městech. Pohrozilo přitom použitím síly proti těm, kdo tuto výzvu neuposlechnou.

Vládne 26 let

Před nedělním protestem byla v centru města zesílena bezpečnostní opatření, uvedl TASS s odvoláním na mluvčí ministerstva vnitra. Pořádkové síly obsadily hlavní náměstí Nezávislosti, kde se dříve konaly demonstrace, i přilehlé ulice. Značné síly, vybavené obrněnou technikou a vodními děly, jsou soustředěny u prezidentovy rezidence.

Putin slíbil Lukašenkovi obří půjčku

Evropa

Před týdnem v hlavním městě demonstrovalo podle médií více než 100 000 lidí. Podobné velké protesty se v metropoli i dalších městech konaly každou neděli od sporných prezidentských voleb z 9. srpna.

Po oznámení úřadů, že srpnové volby vyhrál s více než 80 procenty hlasů Lukašenko, který zemi vládne tvrdou rukou už 26 let, propukly v Bělorusku rozsáhlé protesty. Hodně Bělorusů je přesvědčených, že tento výsledek je zfalšovaný. Opozice, stejně jako EU, ho neuznává.

Demonstrace, jejichž účastníci požadují odchod Lukašenka a nové volby, pokračují přes brutální policejní zákroky a zatýkání.

Reklama

Výběr článků

Načítám