Hlavní obsah

Poláci slavili stoleté výročí „Zázraku na Visle“

Právo, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poláci si ve čtvrtek připomněli sté výročí vypuknutí polsko-ruské války známé jako „Zázrak na Visle“. Polská vojska pod vedením Józefa Pilsudského v ní po předchozích porážkách rozdrtila západní oddíly Rudé armády útočící na Varšavu. Řada současných politiků a historiků tvrdí, že se tak podařilo zastavit její postup do Evropy.

Foto: Profimedia.cz

Polský prezident Andrzej Duda na oslavě 100. výročí začátku bitvy o Varšavu v roce 1920.

Článek

„Poláci před sto lety zachránili nejen svou vlast, ale i celý kontinent. Bez jejich statečnosti a odvahy by nebylo nejen nás, ale ani Evropy,“ prohlásil polský premiér Mateusz Morawiecki. Podle prezidenta Andrzeje Dudy byla bitva o Varšavu jednou z největších a nejdůležitějších ve světových dějinách. „Nejsvětější Pana Marie podpořila své chlapce ve vítězném boji u Varšavy, a učinila tak neopakovatelný Zázrak na Visle. Kdyby jej nebylo, zastavila by se Rudá armáda – v Berlíně, Paříži, nebo až v Madridu?“ položil si otázku Duda.

Tisíce vojáků, tanky, letadla. Moskvu rozduněla vojenská přehlídka

Evropa

Plány zhatil vir

Biskup Henryk Hoser se domnívá, že vítězství v bitvě pod Varšavou v srpnu 1920 bylo výsledkem „trojího zázraku“ – jednoty polského národa, polského vojenského umění a Boží prozřetelnosti.

Historik Adam Leszczyňski je v hodnocení významu „Zázraku na Visle“ poněkud střídmější. „Vítězství mělo nepochybně pro Polsko historický význam, ale naše pravice je zvyklá zdůrazňovat, že jsme zachránili Evropu před invazí barbarů.

Nelíbí se jí, že Evropa si tento významný čin Poláků nepamatuje,“ prohlásil. Dějiny podle něj přinesly dostatek důkazů, které potvrzují, že o celosvětovém významu bitvy o Varšavu se dá pochybovat.

Před 70 lety vypukla korejská válka, Severokorejci dobyli Soul za tři dny

Svět

„Zázrak na Visle“ trval třináct dní. V bitvě bojovalo 113 tisíc Poláků, z nichž 4500 padlo. Ze 140 tisíc rudoarmějců zahynulo nejméně deset tisíc a 65 tisíc padlo do zajetí.

Polská vláda původně plánovala ve Varšavě rozsáhlé oslavy výročí za účasti statisíců lidí. Kvůli epidemii koronaviru z nich ale sešlo a zůstalo jen u menších vzpomínkových shromáždění v metropoli i dalších městech.

Reklama

Výběr článků

Načítám