Hlavní obsah

Pokuta 2,5 miliónu denně hrozí Polsku za kácení v Bělověžském pralese

Polsko musí okamžitě přestat kácet v chráněném Bělověžském pralesu, nebo zaplatí každý den pokutu 100 000 eur (asi 2,5 milionu Kč). Rozhodl o tom v pondělí soudní dvůr Evropské unie. Varšava se až dosud odmítala příkazu unijního soudu podřídit a pokračovala v masivním kácení v posledním původním pralesu na evropském kontinentu, zařazeném do seznamu světového dědictví UNESCO. Úřady pronásledovaly i ochránce přírody, kteří se těžbě dřeva snažili zabránit svými protesty.

Foto: Kacper Pempel /File Photo, Reuters

Bělověžský prales

Článek

Soudní dvůr současně nařídil Varšavě, aby nejpozději do 15 dnů od doručení tohoto rozhodnutí informovala Evropskou komisi o přijatých opatřeních, tedy aby potvrdila příkaz okamžitě přestat s kácením v pralesu, a to až do definitivního vyřešení celého případu. „Aktivní lesní hospodaření” má být přípustné jen v odůvodněných případech, nezbytných pro zajištění bezpečí veřejnosti.

Pokud by EK shledala, že Polsko nadále neplní toto rozhodnutí, může požádat soud o nové posouzení. Pokud by ten shledal, že kácení pokračuje, nařídí Polsku, aby komisi zaplatila pokutu ve výši nejméně 100 000 eur denně, poznamenala televize TVN 24 s tím, že pondělní rozhodnutí soudu je dočasné opatření, o které požádala EK.

Polská vláda koncem července prohlásila, že nehodlá zastavit masivní kácení v chráněném Bělověžském pralese, přestože jí to nařídil Soudní dvůr Evropské unie v předběžném opatření. Podle ministra životního prostředí Jana Szyszka se kácí jen v zájmu ochrany lesa před lýkožroutem.

Foto: Mapy.cz

Bělověžský prales

Podle Evropské komise byla těžba dřeva zahájena v příliš velkém rozsahu a porušuje evropské normy na ochranu přírody.

Polští i zahraniční ochránci přírody považují ochranu lesa před kůrovcem za záminku ke zvýšení těžby dřeva pro komerční účely. Petici proti intenzivnějšímu kácení v unikátním pralese, kde žije například zubr nebo šest desítek dalších druhů savců, podepsaly stovky tisíc Poláků.

Právní bitva u Soudního dvora EU může trvat měsíce až roky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám