Hlavní obsah

Podle Bushe Blair vidí, že OSN není dobrá pro světový mír

Novinky, Jiří Roškot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Britský premiér Tony Blair je odvážný politik, který vidí, že OSN není dobrá pro světový mír. Včera to prohlásil prezident USA George W. Bush v odpovědi na otázku novinářů, zda Blair zaplatí velkou politickou daň za podporu vojenského zásahu proti Iráku. "Tony Blair chápe, že Saddám Husajn je nebezpečí," zdůraznil Bush.

Foto: Marek Velebný

primátor Martin Baxa s Vladimírem Líbalem

Článek

"Vidí, že OSN není dobrá pro světový mír. Je to odvážný vůdce a jsem hrdý, že ho mohu nazývat přítelem," dodal. prezident. Tímto výrokem patrně prokázal svému nejbližšímu spojenci medvědí službu, jelikož Blair se pokouší naklonit si podporu britského veřejného mínění právě tím, že invaze proti Iráku bude zastřešena novou rezolucí Rady bezpečnosti, jejíž znění Londýn připravil s Američany

"Myslím, že kdykoli někdo projeví odvahu a chce dospěl k míru, lidé to nakonec pochopí," řekl prezident Bush na podporu Blaira a s narážkou na protiválečné protesty uvedl, že nelze dělat politiku jen na základě úzce zaměřených skupin, je-li zaměřena na bezpečnost země. Za stejně kurážného politika označil španělského premiéra José-Maria Aznara, jenž Bushe navštíví v sobotu na jeho texaském ranči v Crafordu.

"Jsou to muži (Blair a Aznar) s vizí, kteří vidí úkol přede dveřmi. Jsem hrdý, že je mohu nazývat spojenci," uvedl prezident. Na téže tiskové konferenci Bush krátce předtím varoval, že aby bylo možné čelit bezprostřední hrozbám 21. století včetně nebezpečí jaderného útoku ze strany teroristů, je třeba mít účinné mezinárodní instituce.

"Jestli si OSN nevymůže své vlastní rezoluce, a mimochode rezoluci (o Iráku), která platí již dvanáct let, něco to vypovídá o její užitečnosti pro budoucnost," řekl Bush. "Je v zájmu naší země, aby OSN byla účinná a uvidíme, jestli tuto schopnost má," dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám