Hlavní obsah

Pochod neonacistů v Ohiu vyvolal nepokoje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TOLEDO

Při protestech proti plánovanému pochodu neonacistů ve městě Toledo v americkém státě Ohio bylo v sobotu zatčeno nejméně 65 lidí. Útočili na policisty, ničili majetek, převraceli auta a zapálili bar. V noci byl ve městě vyhlášen zákaz vycházení. Pochod neonacistů byl zrušen.

Článek

Protestu se účastnilo nejméně 500 lidí, skupinku dvaceti neonacistů chránila policie. Když propukly násilnosti, členové amerického Národně socialistického hnutí, jejichž pochod policie nakonec zakázala, se rozprchli.

Demonstranti nejprve házeli láhve, pak začali převracet auta. Policie je začala zatýkat poté, co zapálili bar a lidé jej vyplenili. Zatčeno bylo 65 lidí, kteří byli obviněni z násilí, vandalismu a neuposlechnutí výzev policie.

"Je jasné, že jsme mohli klidně zatknout několik stovek lidí," řekl šéf místní policie Michael Navarre, "ale k zatčení všech jsme neměli k dispozici kapacity." Několik policistů a hasičů bylo zraněno a zničeny byly i policejní a hasičské vozy.

Starostu města Johna Forda demonstranti, kteří na policisty házeli kamení a láhve, obviňovali, že chrání nacisty. Když se pokoušel dav uklidnit, jeden z maskovaných lidí mu dokonce vyhrožoval, že jej zabije. John Ford tvrdí, že násilí rozpoutali členové místních gangů. Právě proti černošským gangům, které prý obtěžují bílé obyvatele, byl údajně namířen pochod neonacistů, kteří sami sebe označují za Americkou nacistickou stranu.

Ford obvinil výtržníky, že zneužili napjaté situace. "To je přesně to, co (neonacisté) chtěli," řekl starosta, který už předchozí noc vyzval obyvatele města, aby pochod ignorovali.

Reklama

Výběr článků

Načítám