Hlavní obsah

Počet obětí exploze v sibiřském dole vzrostl na 45

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Těla 45 mrtvých horníků dosud nalezli záchranáři v západosibiřském dole Tajžina v oblasti Kemerovo, kde v sobotu ráno explodoval metan. Po dvou stále pohřešovaných hornících se pátrá, informovala v pondělí agentura ITAR- TASS.

Foto: Dialog Jessenius
Článek

Naděje, že stále ještě žijí, jsou však podle odborníků velmi malé. Ruské noviny dnes tvrdily, že v dole nebyla dodržována základní bezpečnostní pravidla.

Kolem dolu po celý víkend postávali příbuzní horníků, v naději, že se stane podobný zázrak jako loni v říjnu po důlním neštěstí v jihoruském městě Novošachtinsk. Tam záchranáři nalezli po týdnu 11 živých horníků.

Agentura ITAR-TASS s odvoláním na úřední zdroje uvedla, že v okamžiku výbuchu bylo v dole Tajžina pod zemí 53 horníků. Z nich tři se dostali na povrch vlastními silami a tři, kteří byli zraněni, vyprostili záchranáři.

Předchozí zprávy hovořily o tom, že bylo nalezeno 46 mrtvých těl a že pohřešován je možná jen jeden horník. Rovněž se v nich uvádělo, že bylo zachráněno 15 horníků.

Vyšetřování: horníci explozi nezavinili

Ruský premiér Michail Fradkov jmenoval vládní komisi, která vyšetřuje příčiny exploze. Prokuratura oznámila, že v souvislosti s tragickou událostí zahájila vyšetřování, jež má zjistit, zda na dole nebyla zanedbána bezpečnostní opatření. Vládní komise už sdělila, že explozi nezavinili horníci.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám