Hlavní obsah

Po rakouských dálnicích se nově může rychleji

Rychlostí až 140 kilometrů za hodinu budou moci jezdit řidiči na dvou úsecích rakouské dálnice A1 mezi Vídní a Salcburkem. Novinka platí od středy. Prozatím jde o pokus.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Ministerstvo dopravy, v jehož čele stojí Norbert Hofer z partaje FPÖ, chce v rámci pilotního projektu rok testovat, zda by bylo přínosné zvýšit maximální povolenou rychlost na dálnici ze 130 kilometrů za hodinu.

Podobný projekt už v Rakousku jednou ztroskotal, tehdejší testy ukázaly, že přibylo škodlivin, hluku a zvýšilo se i riziko dopravních nehod.

Testovat se maximální povolená rychlost vyšší o deset kilometrů v hodině bude na úsecích o celkové délce 120 kilometrů: na úseku mezi Haidem a Sattledtem jižně od hornorakouské metropole Lince a na úseku mezi Melkem a Oedem v Dolních Rakousích.

Na evropských dálnicích se smí 140 kilometrů za hodinu jezdit jen v nemnoha zemích, například v Polsku nebo v Bulharsku. V SRN na dálnicích žádný limit neplatí, doporučená je rychlost 130 kilometrů za hodinu. Maximální limit 130 kilometrů platí i v ČR.

Anketa

Měla by se zvýšit maximální rychlost na dálnicích?
Ano, limit 130 km/h je dávno překonaný
43,4 %
Spíše ano, ale jen na některých úsecích
21,1 %
Ne, už takhle jezdí lidi jak blázni
32,9 %
Je mi to fuk, neřídím
2,6 %
Celkem hlasovalo 76 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám