Hlavní obsah

Pitka na vánočním večírku skončila smrtí, čtyři Poláci se otrávili metylalkoholem

Varšava
Aktualizováno

Celkem čtyři oběti má vánoční alkoholový večírek, který se uskutečnil v jednom z bytů ve městě Stargard u Štětína na severozápadě Polska. Podle policie je zabil jedovatý metylalkohol. Informovala o tom agentura PAP. Otravy metylalkoholem ale děsí celou zemi, v posledních dnech totiž úmrtí po požití závadného alkoholu přibylo.

Foto: Profimedia.cz

ilustrační foto

Článek

Na konzumaci otrávených nápojů doplatili v noci na středu dva muži a dvě ženy. První pár lidí zemřel přímo na místě, další po převozu do nemocnice.

Dalších pět osob, které popíjely na téže akci alkohol, je v nemocnici. Protože vypily pouze nevelké množství otráveného nápoje, jsou podle policie mimo nebezpečí.

"Již máme jistotu, že oběti požily metylalkohol," potvrdil mluvčí místní policie Przemyslaw Kimon. Podle něj pocházely otrávené nápoje zřejmě z jednoho z městských tržišť, přesně to ale policisté zatím nevědí, neboť je kupoval jeden z mrtvých.

Policie ze Štětína vyslala do Stargardu zvláštní tým, který má v období konce roku, kdy Poláci konzumují více alkoholu než jindy, zabránit dalším tragédiím. Úřady vyzývají obyvatele země, aby kupovali lihoviny pouze z důvěryhodných zdrojů.

Policisté nyní zkoumají lahve, ze kterých otrávení lidé alkohol popíjeli. Žádné údaje o tom, kdo nápoje vyrobil, na nich prý nejsou.

Metylalkohol si vyžádal také dva mrtvé ve městě Hnězdno na západě Polska. Policie oznámila, že jeden člověk je zde stále hospitalizován.

Tři mrtví z jedné rodiny

Na otravu metylalkoholem zřejmě zemřeli také tři lidé ve slezském městě Golkowice. Podle policie zemřeli členové jedné rodiny - 79letá žena, její 57letá dcera a 52letý syn. „Příčiny smrti potvrdí až pitva, ale s největší pravděpodobností ji způsobil závadný alkohol neznámého původu,“ řekla mluvčí policie Magdalena Wijaová

Otravy metylalkoholem od září sužují také Česko. Vyžádaly si 38 mrtvých a další desítky lidí, kteří měli po vypití otráveného alkoholu zdravotní problémy. Policie kvůli kauze stíhá přibližně sedm desítek lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám