Hlavní obsah

Píseň v hitparádě skončila, nelíbila se Kaczyňského straně

Právo, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kazik Staszewski je v Polsku mimořádně populární zpěvák, textař, skladatel a saxofonista. V písni „Tvoje bolest je lepší než moje” kritizuje prezidentovo papalášství. Přesto, že se stala hitem, rádio ji na příkaz „shora” stáhlo z populární hitparády. „Slova mých písní nejsou vůbec politická, jak se mi snaží někteří namluvit, ale aktuální,“ říká 57letý umělec o své tvorbě.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Předseda Práva a spravedlnosti Jarosław Kaczyński

Článek

Když nějaký vlivný Polák něco provede, Staszewski o něm obvykle složí píseň, kterou si pak pozpěvuje půlka národa, což dotyčnému nedělá radost.

V minulosti si pořádně šťouchl do prezidenta Lecha Walesy, který každému Polákovi sliboval sto milionů zlotých, ale nakonec z toho nic nebylo. Podobně dopadl Walesův nástupce Aleksander Kvašniewski, jemuž zase vyčítal, že má raději vodku než vodu. Za své poklesky to schytali i premiéři Waldemar Pawlak, Józef Oleksy, Donald Tusk, a dokonce i papež Jan Pavel II., kterého v písni nazval „železným papežem“.

Tvoje bolest je lepší než moje

Když Poláci v době pandemie koronaviru nesměli navštěvovat hroby svých blízkých a nejvlivnější politik v zemi Jaroslaw Kaczyňski si nechal otevřít bránu varšavského hřbitova, Staszewski popustil uzdu svému talentu písničkou „Tvoje bolest je lepší než moje“.

Zpíval o limuzínách, bodyguardech a arogantním člověku, jenž se velkopansky nechal přivézt autem až k hrobům své matky i bratra – dvojčete a bývalého prezidenta, jedné z obětí letecké katastrofy z dubna 2010 u ruského Smolenska.

„On smí utišit bolest a smutek, na rozdíl od všech ostatních,“ zpívá se v písni, která se vzápětí dostala do čela rozhlasové hitparády třetího programu Polského rozhlasu, všeobecně nazývaného Trojka. Na poslední chvíli však byla po zásahu shora stažena jako dehonestující.

Trojka byla oázou svobody

Staszewského písně se v minulosti nelíbily i dalším politikům, ale nikoho ani nenapadlo zakázat je v Trojce.

Nyní se poprvé po více než třech desetiletích stalo, že stanice hitparádu neodvysílala. Její tvůrce Marek Niedzwiecki, který ji uváděl nepřetržitě pětatřicet let, na protest z Trojky odešel.

„Trojka byla poslední oázou svobody mezi polskými veřejnoprávními médii, i když vysychající,“ napsal portál Natemat.pl. „Vládní strana Právo a spravedlnost (PiS), která si z veřejnoprávních sdělovacích prostředků udělala propagandistickou služku, mohla tuto hudebně zábavnou stanici ukazovat světu jako příklad toho, že až tak zlé to v Polsku s veřejnými médii není,” dodal portál Natemat.pl.

Politika ale Trojku převálcovala a namísto ní teď Staszewského píseň zní na webu. Během několika dní si ji vyslechlo téměř devět milionů Poláků. V roce 2015, kdy se Kaczyňského PiS dostala k moci, bylo Polsko v žebříčku svobody tisku na 12. místě. Poté už jen klesalo a nyní mu podle organizace Reportéři bez hranic patří až 62. příčka.

Reklama

Výběr článků

Načítám