Hlavní obsah

PiS o Smolensku: Bylo to spiknutí

Právo, PM

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Sedmé výročí havárie vládního letadla u Smolensku, na jehož palubě tehdy zahynul prezident Lech Kaczyňski s 95členným doprovodem, si v pondělí na vzpomínkových shromážděních připomínali lidé na území celého Polska. A opět při tom zaznívaly různé teorie o celé události.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Šéf vyšetřovací komise informuje o výsledcích šetření havárie letadla u SmolenskuVideo: Reuters

 
Článek

Jen ve Varšavě bylo shromáždění osm, to největší za účasti špiček státu a pod ochranou policie zorganizovala vládní strana Právo a spravedlnost (PiS), v jejímž čele stojí bratr-dvojče zesnulého prezidenta Jaroslaw Kaczyňski.

Ten je přesvědčen, že tragédie v Smolensku nebyla dílem nešťastného souběhu náhod, ale dlouhodobě připravovaného spiknutí.

Tak jako každého desátého dne v měsíci, i včera představitelé PiS na shromážděních opakovali, že za pádem prezidentského speciálu byl prý ruský státní terorismus, a nikoli mimořádně špatné počasí a chyby nezkušené a nesecvičené posádky. Přitom jen jeden její člen měl platnou licenci opravňující létat vládním letadlem, jak zjistilo oficiální vyšetřování katastrofy.

Obviňování dispečerů

Polská prokuratura před týdnem oznámila, že na „základě nové analýzy důkazů není pochyb, že havárii 10. dubna 2010 způsobili úmyslně dva ruští letečtí dispečeři a třetí osoba, která byla v řídicí věži letiště ve Smolensku“.

Rusko důrazně odmítlo obvinění, že by jeho dispečeři dávali úmyslně polským pilotům nesprávné a matoucí pokyny pro přistávání.

PiS po vítězných parlamentních volbách na podzim 2015 roku vytvořilo vlastní vyšetřovací komisi. Ta v pondělí ve Varšavě oznámila, že její dosavadní expertizy ukazují, že v letadle prezidenta došlo k explozi ještě před jeho přistáním.

Reklama

Výběr článků

Načítám